familjehemsföräldrar

Skriftlig fråga 2001/02:370 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-06
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2001/02:370

av Maria Larsson (kd) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om familjehemsföräldrar

I många kommuner diskuteras frågan om skolans möjligheter att kunna lämna skriftlig information till vårdnadshavarna om elevens skolgång som komplement till utvecklingssamtal.

Enligt grundskoleförordningens ska läraren fortlöpande informera eleven och elevens vårdnadshavare om elevens skolgång.

Familjehem är aldrig, eller i alla fall mycket sällan, vårdnadshavare till barnen och har därför enligt lag i dag inte samma rätt till information som barns föräldrar/vårdnadshavare, vare sig när det gäller utvecklingssamtal eller skriftlig information.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till skolminister Ingegärd Wärnersson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att även familjehem får samma rätt till information från skolan om barnets kunskapsutveckling och skolgång som vårdnadshavare?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:370 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2001/02:370 om familjehemsföräldrar

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Maria Larsson har frågat mig om vilka åtgärder jag avser vidta så att familjehemsföräldrar får samma rätt till information från skolan om barnets kunskapsutveckling och skolgång som vårdnadshavare har.

Skolan har enligt grundskoleförordningen en skyldighet att fortlöpande informera vårdnadshavare om elevens skolgång. Enligt förordningen ska också utvecklingssamtal hållas mellan läraren, eleven och dennes vårdnadshavare. Det finns ingenting i skolförfattningarna som hindrar att familjehemsföräldrar får sådan information eller deltar i utvecklingssamtal. Tvärtom är det i många fall rimligt att t.ex. utvecklingssamtal hålls med familjehemsföräldrarna eftersom dessa i praktiken utövar vårdnaden om barnet. Här är det dock viktigt för skolan att beakta sekretesslagens bestämmelser.

Uppgifter som enbart rör en elevs studieresultat är normalt sett inte belagda med sekretess. Skolan kan därför lämna ut sådana uppgifter även till den som inte är vårdnadshavare. Ofta torde även sekretessbelagda uppgifter kunna lämnas ut till den som är familjehemsförälder. Sekretessen inom skolans elevvårdande verksamhet gäller nämligen endast om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs. Sekretessbelagda uppgifter kan också lämnas ut om vårdnadshavaren @ och ibland barnet @ lämnar sitt medgivande.

Min uppfattning är att det redan i dag finns goda möjligheter för familjehemsföräldrar att få information om ett barns skolgång och studieresultat. Jag bedömer därför att det för närvarande inte föreligger något behov av att vidta några åtgärder i denna fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.