Familjerätt för barnets bästa

Skriftlig fråga 2020/21:617 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Barns utsatthet försämras på många sätt, och det gäller inte minst de redan utsatta barnen.

Enligt en relativt ny studie har nära hälften av alla barn i Sverige upplevt ekonomisk utsatthet och nära vart åttonde barn har upplevt ekonomisk fattigdom en stor del av sin barndom. Det i sig innebär stor utsatthet för barn. Läget förvärras i många fall ännu mer i vårdnads- och umgängesfrågor där en av föräldrarna lever i ekonomisk utsatthet, vilket ofta förvärras då familjen splittras. Barn till ensamlevande föräldrar hör till den grupp som är mest utsatt.

I familjerättsliga processer där vårdnads- och umgängesfrågor hanteras i kommunerna är det av vikt att sådana aspekter tas hänsyn till och att barn ses, lyssnas på och ges stöd i sin utsatta situation. Detta så att barn inte kommer i kläm, varken mellan föräldrar, mellan regler och rättsprocesser eller i försämrade praktiska eller ekonomiska hänseenden. Eftersom barns utsatthet ökar behöver även processerna innebära att barns situation tas på allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilka sätt anser regeringen att de familjerättsliga processerna bör förbättras för att barn inte ska komma i kläm?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:617 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:617 av Mikael Eskilandersson (SD)
Familjerätt för barnets bästa

Mikael Eskilandersson har frågat mig på vilka sätt regeringen anser att de familjerättsliga processerna bör förbättras för att barn inte ska komma i kläm.

Det är viktigt att barnet och barnets behov står i centrum vid hanteringen av familjerättsliga frågor. Reglerna om vårdnad, boende och umgänge ska vara utformade för att säkerställa barnets bästa och för att minska risken för att barnet kommer till skada i den process som en familjerättslig tvist kan innebära.

2014 års vårdnadsutredning lämnar förslag som syftar till att bl.a. stärka barnets delaktighet i processen. Som Mikael Eskilandersson känner till pågår ett arbete med att ta fram en lagrådsremiss utifrån utredningens betänkande. Målsättningen är att lagrådsremissen ska kunna beslutas i början av nästa år.

Stockholm den 2 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.