fängslad svensk

Skriftlig fråga 2001/02:1420 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-12
Besvarad
2002-08-13
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juli

Fråga 2001/02:1420

av Harald Nordlund (fp) till utrikesminister Anna Lindh om fängslad svensk

Som socialliberal reagerar jag starkt när människor straffas för att de utnyttjar @ det som borde vara självklart @ sina demokratiska rättigheter eller verkar i demokratins tjänst. Det finns ett fall som gäller en svensk som i dag hålls fängslad i Eritrea för sitt arbete för demokrati. När jag för ett par månader sedan ställde en muntlig fråga till utrikesministern om vilket stöd svenskar kan förvänta sig, hade inga tydliga insatser från svensk diplomatis sida gjorts.

Vilka åtgärder har svenska UD vidtagit för att säkra dennes rättssäkerhet och vilka resultat har man nått med dessa ansträngningar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1420 besvarad av

den 13 augusti

Svar på fråga 2001/02:1420 om fängslad svensk

Utrikesminister Anna Lindh

Harald Nordlund har frågat mig vilka åtgärder UD har vidtagit för att säkra rättssäkerheten för den svensk som i dag hålls fängslad i Eritrea för sitt arbete för demokrati och vilka resultat man nått med dessa ansträngningar.

Jag utgår från att Harald Nordlund avser den svenske journalisten Dawit Isaak. För en tid sedan fick jag liknande frågor av Murad Artin (2001/02:1030 samt 2001/02:1031) och jag svarade då att jag delar hans oro över utvecklingen i Eritrea. Respekten för mänskliga rättigheter och demokrati är allvarligt åsidosatt i landet. De förhoppningar som funnits om en process mot ökad demokrati har ännu inte infriats. Tvärtom har vi under det senaste året med djup oro noterat ett allt tydligare auktoritärt och repressivt styre av president Isaias Afewerki. Denna oro har vi framfört genom den särskilde representant som regeringen har utsett för att följa händelserna i Eritrea samt upprätthålla den bilaterala dialogen med landets regering.

Vid sitt senaste besök i Eritrea den 28 maj 2002 framförde den svenske representanten återigen regeringens krav på att få träffa Dawit Isaak. Vi har också sedan länge försökt få till stånd ett besök via vår konsul på plats. Den första begäran framfördes redan den 4 oktober 2001 till Eritreas utrikesministerium och har sedan följts upp vid ett flertal tillfällen. Något positivt svar har ännu inte erhållits från Eritreas regering, som menar att Dawit Isaak är eritreansk medborgare och därmed inte en svensk angelägenhet.

Det är för den svenska regeringen helt oacceptabelt att Eritreas regering inte godtar att Dawit Isaak också är svensk medborgare och att svenska företrädare inte bereds tillfälle att träffa honom.

Vid samma tillfälle som Dawit Isaak fängslades greps även flera andra journalister i Eritrea, till synes på grund av sin journalistiska verksamhet. Det är inte acceptabelt att dessa journalister fortfarande hålls fängslade utan rättslig prövning. De bör omgående friges eller ges möjlighet till en snar och rättvis domstolsprövning.

EU har påtalat den allmänt försämrade respekten för mänskliga rättigheter i Eritrea, inklusive förföljelsen av journalister. Kritik har framförts till landets högsta ledning med krav på att åtgärder vidtas för att säkra respekten för grundläggande rättigheter.

Jag avser att nära följa vad som sker med Dawit Isaak och även fortsatt pröva på vilket sätt vi kan bistå honom samt hävda hans grundläggande rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.