Fängslade bloggare i Egypten

Skriftlig fråga 2010/11:681 av Al-Sahlani, Abir (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-09-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2011-09-15
Besvarad
2011-09-26
Svar anmält
2011-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 september

Fråga

2010/11:681 Fängslade bloggare i Egypten

av Abir Al-Sahlani (C)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Maikel Nabil, en egyptisk bloggare, arresterades den 28 mars 2011 anklagad för att ha påståtts förtala de väpnade styrkorna. 13 dagar senare dömdes han till tre års fängelse, anklagad för att ha förolämpat den militära institutionen och publicerat falska nyheter om den, samt för störande av den allmänna säkerheten.

Tyvärr finns det hundratals andra unga egyptier i samma situation och Maikel Nabil är bara toppen av isberget.

Det är ytterst viktigt att övergången till demokrati i Egypten sker fredligt. Den egyptiska militären har fått ett stort ansvar att organisera denna övergång. Att i det läget fängsla ungdomar och andra som uttrycker kritik mot militären eller den auktoritära regimen bäddar inte för en fredlig demokratisering.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt hur han avser att agera för att de som öppet kritiserar den egyptiska militären eller regimen inte ska gå samma öde till mötes som Maikel Nabil och många fler med honom.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:681 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 26 september

Svar på fråga

2010/11:681 Fängslade bloggare i Egypten

Utrikesminister Carl Bildt

Abir Al-Sahlani har tagit upp den fängslade egyptiske bloggaren Maikel Nabil och frågat mig hur jag avser att agera för att de som öppet kritiserar den egyptiska militären eller regimen inte ska fängslas.

Utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern under året har visat på informations- och kommunikationsteknologins betydelse för att uppnå demokratisk förändring. Användandet av sociala medier har varit en nyckelfaktor i mobiliseringen av demonstrationerna som lett till att flera diktatorer fallit. Att främja yttrandefriheten på internet är en högst prioriterad fråga för Sverige.

Sverige och EU stöder transitionsprocessen i Egypten i syfte att den ska utmynna i en demokratisk stat med återkommande fria och rättvisa val samt respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive yttrandefriheten.

EU har flera gånger tagit upp Nabils fall med egyptiska myndigheter. Sverige avser att fortsatt noga följa hur situationen för de mänskliga rättigheterna utvecklas i Egypten, inklusive frågan om yttrandefrihet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.