Färre hinder för jobb och entreprenörskap

Skriftlig fråga 2016/17:1159 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-30
Överlämnad
2017-03-31
Anmäld
2017-04-04
Sista svarsdatum
2017-04-12
Svarsdatum
2017-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Näringslivets Regelnämnd har undersökt vad företagen själva anser är de största hindren för att de ska kunna växa. Enligt företagen är det skatte- och momsreglerna som sägs vara de svåraste regelhindren. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020, och regeringen borde därför vara intresserad av att möjliggöra ett bättre företagsklimat för alla jobbskapare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta så att skatte- och momsreglerna förenklas? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1159 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/ 01618/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1159 av Jörgen Warborn (M) Färre hinder för jobb och entreprenörskap

Jörgen Warborn har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta så att skatte- och momsreglerna förenklas. Warborn pekar på att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020 och att regeringen borde vara intresserad av att möjliggöra ett bättre företagsklimat för alla jobbskapare.

Ett av regeringens viktigaste mål är en lägre arbetslöshet. Det är därför angeläget med ett bra företagsklimat. Regeringens näringspolitik i allmänhet bidrar till att göra det enklare för företag att utveckla och driva sin verksamhet. Goda skattemässiga villkor för investeringar är också viktigt så att svenska företag även i framtiden ska kunna konkurrera, växa, exportera och anställa fler. Regeringen fortsätter därför arbetet med att skapa långsiktigt hållbara företagsregler.

Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten sjunkit med en procentenhet och sysselsättningen har ökat med 150 000 personer. Arbetslösheten för ungdomar är den lägsta på 13 år och prognosen visar på en fortsatt stark utveckling. Dessa förbättringar visar på att Sveriges utveckling går åt rätt håll och att regeringens politik ger positiva effekter.

För att underlätta för små, nystartade företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner föreslår regeringen att lättnader i beskattningen av personaloptioner införs i vissa fall. Vidare föreslås i ett utkast till lagrådsremiss om förändrade skatteregler för fåmansföretagare att schablonbeloppet i förenklingsregeln behålls eftersom det är viktigt med en regel som är enkel att tillämpa för delägare i fåmansföretag som inte har några eller endast ett fåtal anställda. Regeringen har också infört det så kallade växa-stödet för att få fler företag att våga ta steget att anställa sin första medarbetare. För en enskild näringsidkare innebär stödet en nedsättning av arbetsgivaravgifterna under de första tolv månaderna på ersättningen till den först anställda. Finansdepartementet har för närvarande också en promemoria på remiss i vilken det föreslås att växa-stödet utvidgas till att även omfatta vissa aktiebolag och handelsbolag.

Momsreglerna är harmoniserade inom EU genom momsdirektivet. Utgångspunkten för regeringen är att reglerna ska vara så enkla som möjligt för företagen att tillämpa. För närvarande deltar regeringen aktivt i arbetet med EU-kommissionens förslag om ändringar och förenklingar av momsreglerna för företag som sysslar med e-handel.

I juni 2016 beslutade regeringen om en översyn av mervärdesskattelagen. Översynen förväntas bland annat leda till att det blir lättare för företagen att göra rätt. Regeringen har också infört en omsättningsgräns för moms. Det innebär att företag med liten omsättning inte behöver registrera sig för moms, och därmed inte ta ut moms på sin försäljning eller deklarera och redovisa moms. Detta är en betydande förenkling för de allra minsta företagen.

Som jag tidigare svarat Jörgen Warborn är det samtidigt viktigt att se att den skatt som betalas går till att finansiera och underhålla ett fungerande samhällssystem. Ett system som utgör själva förutsättningen för företagen att verka och utvecklas. Sverige är en stabil rättstat med en välfungerande infrastruktur och en effektiv offentlig sektor, vilket utgör själva grunden för ett sunt affärsklimat och effektiv produktion. Sverige är också en välfungerande välfärdsstat där alla har rätt till utbildning, sjukvård och ekonomiskt stöd. Allt detta är en förutsättning för att företagen ska få tillgång till utbildad arbetskraft, som kan bidra till verksamheten med hela sin potential. Företagens skatter bör alltså inte enbart ses utifrån kostnadssidan. Utan dem hade nämligen företagens möjligheter att växa och utvecklas varit mycket sämre.

Stockholm den 18 april 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.