Fast läkarkontakt

Skriftlig fråga 2020/21:2362 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-29
Överlämnad
2021-03-30
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I den årliga undersökningen International Health Policy Survey (IHP), som nyligen presenterades, placerar sig Sverige som sämsta land när det gäller tillgången till fast läkarkontakt, vilket bland annat Dagens Samhälle (den 15 mars) rapporterat om. Bara 35 procent av svenskarna som deltagit i undersökningen uppger att de har en ordinarie läkare eller sjuksköterska på sin vårdcentral, vilket kan jämföras med övriga länder i studien, som rapporterar att deras befolkningar till 80–98 procent har en fast läkar- eller sjuksköterskekontakt. 

Att svensk hälso- och sjukvård har stora problem med bristande kontinuitet och tillgänglighet är inga nyheter, men det är tyvärr problem som den nuvarande regeringen inte alls gjort tillräckligt för att åtgärda. Det självklara målet bör vara att alla ska erbjudas en fast vårdkontakt som tryggar kontinuitet, men särskilt viktigt är att prioritera de mest sköra och sjuka patienterna. Moderaterna föreslår därför att regeringen tar fram förslag som innebär att det införs ett system med fast läkare och samordning av ett vårdteam, till en början för de mest sköra och sjuka patienterna – oftast äldre, multisjuka och personer med kroniska sjukdomar. Den fasta läkaren ska ansvara för sina listade patienter och samordna den vård och omsorg som behövs med vårdteam som har multiprofessionella kompetenser. Att känna sin läkare skapar tryggare patienter. Det sistnämnda pekar också Myndigheten för vård- och omsorgsanalys på. De som erbjuds en fast vårdkontakt är nöjdare och har bättre erfarenheter av vården. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för nya åtgärder i syfte att ge fler patienter, och då i synnerhet de mest sköra och sjuka patienterna, en fast läkarkontakt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2362 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21: 2362 av Johan Hultberg (M)
Fast läkarkontakt

Johan Hultberg har frågat mig vilka nya åtgärder jag och regeringen avser vidta i syfte att ge fler patienter, och då i synnerhet de mest sjuka och sköra patienterna, en fast läkarkontakt.

Regeringen har tagit flera initiativ till att stärka primärvården och att sätta fokus på frågan om kontinuitet i hälso- och sjukvården. Införande av en primärvårdsreform och rätten till fast läkarkontakt är också något som finns i den överenskommelse som tecknats mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. En reformering av primärvården har inletts, med särskilt fokus på tillgänglighet, delaktighet och kontinuitet.

Regeringen har också ingått en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) om en god och nära vård för 2021. I överenskommelsen har regeringen och SKR bl.a. enats om att minst 80 procent av alla som bor på ett särskilt boende för äldre och som där får sin huvudsakliga hälso- och sjukvård ska ha en fast läkarkontakt vid utgången av 2022. Det är viktigt att i första hand säkerställa att de allra sköraste i samhället får en sådan möjlighet. Funktionen fast läkarkontakt i primärvården ska fortsätta att utvecklas och stärkas. Målsättningen i överenskommelsen ska ses som ett första steg.

Att se till att fler får en fast läkarkontakt är ett stort arbete som bl.a. innefattar aspekter såsom planering, kompetensförsörjning och goda arbetsvillkor för läkare och övriga professioner som är verksamma i primärvården. Som exempel på några åtgärder på dessa områden har regeringen i det nya nationella grunduppdraget för primärvården och i 2020 års forsknings- och innovationsproposition tydliggjort betydelsen av forskning inom primärvården, vilket är en viktig fråga för specialister i allmänmedicin. Regeringen har också gett Socialstyrelsen i uppdrag att utforma ett nationellt stöd så att de patienter som har behov av en namngiven fast läkarkontakt i primärvården också kan få det. Ett nationellt stöd ska även tas fram för verksamhetschefer och vårdgivare för lämplig fördelning av patientansvar på funktionen fast läkarkontakt.

Stockholm den 7 april 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.