Felplacerade elever i särskolan

Skriftlig fråga 2021/22:1148 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-23
Överlämnad
2022-02-24
Anmäld
2022-02-25
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Liberalerna har återkommande lyft frågan om särskolan, om vikten av satsningar på kvalitet och bättre anpassningar för att elever som skrivs in ska få en bra utbildning med tydliga och höga förväntningar, och inte minst att fler behöver mötas av utbildade behöriga lärare. Vi noterar några förändringar som är aviserade, vilket är välkommet. Däremot kvarstår den fråga som vi lyft i tidigare skriftliga frågor som under kammarens frågestund, och den berör felinskrivna. 

Det är ett sorgligt kapitel i svensk skolpolitik att ta del av alla enskilda fall där elever tidigare felaktigt skrivits in i särskolan. De negativa konsekvenserna för dessa individer som påverkat och påverkar hela deras framtid kan inte nog understrykas. Det blir svårare att ta igen missade moment inom utbildning och därmed göra sig behörig till vidare studier. Det blir också svårt att komma in på arbetsmarknaden. Den ekonomiska situationen är också tuff för många av de drabbade. 

Mot bakgrund av detta och vikten av att staten agerar för att kompensera dessa individer på olika sätt vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Kommer statsrådet och regeringen att initiera en utredning/motsvarande arbete för att  kompensera de felaktigt inskrivna i särskolan ekonomiskt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1148 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2022/01020 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1148 av Roger Haddad (L)
Felplacerade elever i särskolan

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen kommer att initiera en utredning eller motsvarande arbete för att kompensera de felaktigt inskrivna i särskolan ekonomiskt.

Det är mycket olyckligt att dessa individer som barn tidigare har fått gå i fel skolform, i stället för att erbjudas anpassad undervisning med rätt stöd. Varje barn och ungdom, oavsett kön, bakgrund och funktionsnedsättning, ska ges en god grund att stå på med tillgång till en utbildning av kvalitet. Alla barn, unga och vuxna ska också ges förutsättningar att utveckla sin förmåga och sina kunskaper till sin fulla potential. Elever i behov av stöd ska på ett tidigt stadium uppmärksammas, utredas och ges det stöd de behöver för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Att ta emot en elev i grund- eller gymnasiesärskolan ska inte användas som alternativ till att erbjuda anpassad undervisning med stöd till eleven.

För de individer som lämnat grund- respektive gymnasiesärskolan ska det finnas stora möjligheter till fortsatta studier och arbete. Det finns inom kommunal vuxenutbildning (komvux) dels en rätt till grundläggande vuxenutbildning, dels en rätt till behörighetsgivande studier. Yrkesutbildning är också en möjlighet och där gäller att den som har störst behov av utbildning ska prioriteras. Vidare ska individen ha tillgång till studie- och yrkesvägledning och detta gäller även den som avser att påbörja en utbildning. Det finns en skyldighet för alla kommuner att aktivt verka för att nå de vuxna i kommunen som har rätt att delta i utbildning på grundläggande nivå och för att motivera dem att delta i sådan utbildning. Kommunerna har också en skyldighet att informera om möjligheterna till utbildning på gymnasial nivå och aktivt verka för att vuxna i kommunen deltar i sådan utbildning. Inom komvux gäller också att om det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, eller de kravnivåer som gäller, ska eleven skyndsamt ges stöd i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen.

Frågan om kompensation till individer som har fått gå i fel skolform är inte en fråga för regeringen. Eftersom det svenska skolsystemet i hög grad är decentraliserat är det huvudmannen eller kommunen som självständigt fattar beslut utifrån de regleringar som finns. För den enskilde eleven är det givetvis av största vikt att rätt beslut fattas eftersom ett felaktigt beslut får långtgående konsekvenser. Som ett praktiskt och stödjande redskap i denna process finns Statens skolverks allmänna råd om mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan.

Stockholm den 2 mars 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.