Fikru Marus situation i Kalityfängelset

Skriftlig fråga 2015/16:1212 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-12
Överlämnad
2016-05-13
Anmäld
2016-05-17
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Fikru Maru har nu suttit fängslad i tre år utan rättegång. Anklagad på oklara grunder sitter han i Kalityfängelset utanför Addis Abeba i Etiopien – samma fängelse där Johan Persson och Martin Schibbye satt hälften så länge.

Vi är flera som tidigare har ställt frågor till regeringen med anledning av Fikrus situation. Samtidigt har både Stefan Löfven och Margot Wallström varit i Addis Abeba vid ett flertal tillfällen utan att besöka Fikru. Fikrus situation är ohållbar, och det är hög tid att regeringen vidtar alla de åtgärder de kan för att bistå honom. 

Med anledning av det som framförts vill jag fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att bistå Fikru Maru och säkerställa att hans fall får en rättssäker prövning?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1212 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1212 av Ulla Andersson (V) Fikru Marus situation i Kalityfängelset

Ulla Andersson har frågat mig vilka initiativ jag har för avsikt att vidta för att bistå Fikru Maru och säkerställa att han får en rättssäker prövning.

Inledningsvis vill jag påpeka ett sakfel. Fikru Maru sitter inte, och har aldrig suttit, i Kalityfängelset. Han är frihetsberövad i Kilintofängelset i Addis Abeba.

Det har nu gått tre år sedan Fikru Maru frihetsberövades. UD har allt sedan dess nära följt ärendet, både i Stockholm och genom vår ambassad i Addis Abeba.

Vi har hela tiden varit angelägna om att rättegången fullföljs utan dröjsmål. Så har tyvärr inte skett. Jag och mina medarbetare har därför återkommande tagit upp detta ärende med våra etiopiska motparter för att uppmana till en rättssäker och skyndsam hantering av Fikru Marus ärende. Det skedde exempelvis vid Etiopiens utrikesminister Tedros Adhanoms besök i Stockholm i april samt i samband med Afrikanska unionens toppmöte i Addis Abeba i januari. Vår ambassad i Addis Abeba tar regelbundet upp frågan med etiopiska motparter, liksom andra besökande svenska delegationer på hög nivå. Ambassaden besöker också Fikru Maru regelbundet och bevakar domstolsförhandlingarna i ärendet.

Sverige kan inte ingripa i andra länders rättsprocesser, lika lite i detta som i andra fall. Det är det berörda landets ansvar att rättsligt pröva en brottsmisstanke. Men det är beklagligt att Fikru Maru har fått vänta så länge på sin rättegång. Nu hoppas vi att den domstolsförhandling som ska ske den 20 juni ger resultat och för processen framåt.

UD fortsätter att följa utvecklingen noga. Vi kommer att ta upp Fikru Marus ärende så länge det behövs och på de sätt vi bedömer mest ändamålsenliga.

Stockholm den 25 maj 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.