filmen i Sverige

Skriftlig fråga 2001/02:214 av L Bjälkebring, Charlotta (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-15
Anmäld
2001-11-20
Besvarad
2001-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2001/02:214

av Charlotta L Bjälkebring (v) till kulturminister Marita Ulvskog om filmen i Sverige

"Baksmällan" efter förra årets stora svenska filmfest har den kallats: det faktum att pengarna till det s.k. publikrelaterade stödet nu är intecknade ända fram till början av år 2003. Förra årets stora produktion av 38 svenska filmer @ varav många succéer @ har fått denna olyckliga konsekvens. Det publikrelaterade stödet är enligt filmavtalet begränsat i absoluta krontal, vilket omöjliggör för Filminstitutet att tillföra medel från någon annan del av sin verksamhet. Inte heller ser institutet, enligt vice vd Peter Hald, någon möjlighet att ge mer pengar till förhandsstödet, vilket annars möjligen kunde mildra en del av effekterna av att de publikrelaterade medlen är intecknade.

Vi är många som nu oroar oss för att den mycket positiva utveckling som svensk film befunnit sig i de senaste åren kommer till ett hastigt slut @ och detta tack vare något som väl får betecknas som en felkalkyl eller en miss i den tekniska utformningen av filmavtalet.

Min fråga till ministern blir därför:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att råda bot på den uppkomna situationen och möjliggöra en fortsatt positiv utveckling av filmen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:214 besvarad av

den 21 november

Svar på fråga 2001/02:214 om filmen i Sverige

Kulturminister Marita Ulvskog

Charlotta L Bjälkebring har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att råda bot på situationen beträffande det publikrelaterade filmstödet och möjliggöra en fortsatt positiv utveckling av filmen i Sverige. Frågan föranleds av att Svenska Filminstitutet nyligen meddelat att medlen för det publikrelaterade filmstödet intecknats i förtid.

Jag har i ett svar på en interpellation om det publikrelaterade filmstödet (2001/02:59) den 20 november 2001 redovisat min syn på den fråga Charlotta L Bjälkebring tar upp: Det är mycket viktigt att klarlägga orsakerna till den situation som uppstått när det gäller det publikrelaterade stödet. Enligt min bedömning ligger dock orsakerna inte i den tekniska utformningen av det nuvarande filmavtalet.

Det publikrelaterade stödet har försetts med en separat budgetram så att det inte ska kunna mjölka medel ur det kulturpolitiskt mycket viktiga förhandsstödet. Eftersom medlen till det publikrelaterade stödet på detta sätt begränsats ger filmavtalet Filminstitutet en möjlighet att fortlöpande anpassa stödgivningen "med beaktande av tillgängliga medel".

Den situation som uppstått när det gäller det publikrelaterade stödet innebär på intet sätt något stopp för svensk filmproduktion. Den årliga långfilmsproduktionen i Sverige kommer under 2001 och 2002 att ligga på ett tjugotal filmer per år, och den svenska filmens andel av biobesöken fortsätter att öka. Sedan svårigheterna med det publikrelaterade stödet uppdagats följer dock Kulturdepartementet utvecklingen nära. Samtliga parter i filmavtalet har dock ett ansvar för att avtalet följs och följs upp.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.