Fiske efter lax

Skriftlig fråga 2023/24:715 av Malin Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-03-08
Överlämnad
2024-03-11
Anmäld
2024-03-12
Sista svarsdatum
2024-03-20
Svarsdatum
2024-03-27
Besvarad
2024-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Jag har tidigare både interpellerat och ställt frågor till landsbygdsministern om situationen för våra kustfiskare som fiskar lax och för våra laxbestånd. Nu har det kommit uppgifter om att det finska jord- och skogsbruksministeriet meddelat att de kommer att tillåta fiske efter lax inom det område som Internationella havsforskningsrådet, Ices, avrått ifrån.

Det vetenskapliga underlag som Ices lämnade till EU-kommissionen inför beslut om årets fiskekvoter i Östersjön innehöll ett stopp för fiske efter lax i höjd med gränsen mot Västerbotten i Sverige. Därmed skulle fiske efter lax i område 29N och delområde 30 stoppas för att skydda det hotade laxbeståndet i Ljungan.

När beslut skulle fattas av EU:s 27 fiskeministrar gick Sverige och Finland emot de rekommendationer som forskarna lämnat och beslöt att ställa en ny fråga till Ices i det som kallas för en teknisk konsultation. Ices har inte svarat, och med anledning därav har nu det finska jord- och skogsbruksministeriet beslutat att tillåta fiske efter lax och ge 45 yrkesfiskare tillåtelse att fiska i det som kallas för vetenskapligt fiske. Men man kan fundera på vad vetenskapligt fiske betyder och vad det innebär för Ljunganlaxen.

Det vetenskapliga underlag som den finska myndigheten nu hänvisar till motsägs av genetiska undersökningar som har gjorts och som visar att flera bestånd av lax, bland annat Ljunganlaxen, går över på finsk sida på vägen hem till sina svenska hemälvar.

Utifrån detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Har ministern haft kontakt gällande detta med sin finske kollega, och hur avser nu ministern att agera framåt för laxen och våra cirka 15 kustfiskare som fiskar lax i område 29N och delområde 30?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:715 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:715 Fiske efter lax

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:715 av Malin Larsson (S)

Fiske efter lax

Malin Larsson har frågat mig om jag har haft kontakt med min finska kollega gällande fiske efter lax, och hur jag avser att agera framåt för laxen och våra cirka 15 kustfiskare som fiskar lax i område 29N och delområde 30.

Finlands jordbruksminister har under februari informerat om Finlands kommande planer avseende fiskeinsatser som ska utföras för vetenskapliga undersökningar enligt artikel 25 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1241 om bevarande av fiskeresurserna och skydd av marina ekosystem genom tekniska åtgärder. Processen avseende vetenskapliga undersökningar och att få dem godkända är en angelägenhet mellan det sökande medlemslandet, i detta fall Finland, och EU-kommissionen och involverar inte Sverige eller svenska fiskare.

Möjligheten att utföra vetenskapliga undersökningar är en viktig del i den gemensamma fiskeripolitiken och har använts för att exempelvis pröva ut nya fiskeredskap eller samla in viktiga vetenskapliga underlag. Det är viktigt att den här typen av undantag används endast då de kan motiveras vetenskapligt. Ett liknande försök i samma skala bedöms inte vara aktuellt under de förhållanden som svenskt laxfiske bedrivs.

Sverige har andra förutsättningar än Finland i de berörda områdena givet de verktyg som utvecklats genom en mer älvspecifik laxförvaltning samt att andelen kompensationsodlad lax är hög. Då skonsamma fiskeredskap som används av småskaliga kustfiskare möjliggör återutsättning av vildlax levande, anser jag att det inte är proportionerligt att stänga allt laxfiske i Bottenhavet under 2024. Därför skickade jag under februari ett brev till EU-kommissionären där jag framförde ett önskemål om att EU-kommissionen skulle lägga fram ett ändringsförslag för att tillåta ett begränsat fiske i Bottenhavet efter kompensationsodlad lax som bedöms ha minimal påverkan på Ljunganlaxens återhämtning. EU-kommissionen har den 18 mars svarat att de önskar avvakta den vetenskapliga rådgivning från ICES som kommer i maj, vilket innebär att de i nuläget inte kommer tillmötesgå Sveriges önskemål. Regeringen beklagar detta och behöver nu se över vilka andra åtgärder som skulle kunna vara lämpliga för att minska de negativa effekterna för det berörda kustfisket, samtidigt som beståndet av Ljunganlax ges möjlighet till återhämtning.

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

 

Peter Kullgren

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.