Fisket av makrill

Skriftlig fråga 2018/19:192 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-11
Överlämnad
2019-02-12
Anmäld
2019-02-13
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Under många år har fisket av makrill i Nordostatlanten varit alldeles för omfattande. Därav har beståndet minskat, och om fisket fortsätter i nivå med dagens kommer makrillen att få allt svårare att reproducera sig, vilket givetvis innebär att beståndet hotas. Detta har fått Marine Stewardship Council (MSC) att dra in sin miljömärkning av makrillfisket i Nordostatlanten. Nu måste samtliga länder som fiskar på beståndet minska sitt fiske och bättre följa de vetenskapliga rekommendationer som Internationella Havsforskningsrådet (Ices) ger. Om EU, Norge, Island och Färöarna – som alla fiskar på beståndet – inom 90 dagar enas om en plan för hur makrillfisket kan minskas till hållbara nivåer kan fisket återfå sin MSC-märkning. Att kraftigt minska fisket innebär givetvis på kort sikt minskade intäkter men är vad som krävs för ett långsiktigt såväl ekologiskt som ekonomiskt hållbart makrillfiske i Nordostatlanten. Ett uthålligt och lönsamt fiske förutsätter helt enkelt hållbara bestånd. Om EU, Norge, Island och Färöarna lyckas komma överens om att minska fisket till hållbara nivåer vore det i praktiken att enas om att investera i ländernas framtida makrillfiske.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson följande:

 

Hur kommer statsrådet och den svenska regeringen att agera för att få till en överenskommelse mellan EU, Norge, Island och Färöarna som gör att makrillfisket i Nordostatlanten kan minskas till hållbara nivåer och därmed också kan återfå sin MSC-märkning?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:192 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/00612/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:192 av Johan Hultberg (M)
Fisket av makrill

Johan Hultberg har frågat mig hur jag och regeringen kommer att agera för att få till en överenskommelse mellan EU, Norge, Island och Färöarna som gör att makrillfisket i Nordostatlanten kan minskas till hållbara nivåer och därmed också kan återfå sin MSC-märkning.

Varje år förhandlar berörda kuststater bl.a. om förvaltningen och fiskemöjligheterna för den långt vandrande arten makrill. Utkomsten av kuststatsförhandlingarna avseende makrill har stor betydelse för den svenska pelagiska fiskenäringen även om Sverige har relativt små andelar av fisket. Det svenska fisket efter makrill sker huvudsakligen i brittiskt vatten.

Under senare år har kuststatsförhandlingarna komplicerats av att det saknas överenskommelse som omfattar samtliga kuststater och att det sedan flera år tillbaka endast finns en partiell överenskommelse mellan EU, Norge och Färöarna om fördelningen av detta bestånd och en förvaltningsstrategi. En konsekvens av att inget avtal finns mellan samtliga kuststater är att de har fastställt unilaterala fiskemöjligheter som sammanlagt har överskridit överenskommelserna om totala fiskemöjligheter. Detta bedöms inte hållbart på lång sikt, vilket även fått effekten att Marine Stewardship Council (MSC) meddelat att de drar in sin miljömärkning av detta fiske.

Fördelning av makrillbestånden kan dessutom komma att kompliceras ytterligare i och med att antalet kuststater kommer att öka vid Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen.

I syfte att säkerställa ett biologiskt och socioekonomiskt långsiktigt hållbart makrillfiske och säkra tillgång till detta hälsosamma livsmedel för oss konsumenter kommer jag att verka för att EU i förhandlingarna med övriga kuststater strävar efter att uppnå en långsiktigt hållbar förvaltning av makrillbestånden och att fiskemöjligheterna beslutas i linje med den gemensamma fiskeripolitikens mål och principer. För att uppnå detta är förvaltningsstrategier viktiga verktyg och det är således viktigt att fortsätta arbetet med att se över strategier som är inaktuella och upprätta nya strategier för de bestånd som inte har någon.

Ett fungerande kuststatssamarbete är en förutsättning för en långsiktig hållbar förvaltning och jag stödjer därför generellt en strävan att hitta lösningar för att få till stånd kuststatsavtal som inkluderar samtliga kuststater.

Stockholm den 20 februari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.