Flygets utsläpp och Århuskonventionen

Skriftlig fråga 2017/18:92 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-11
Överlämnad
2017-10-12
Anmäld
2017-10-13
Sista svarsdatum
2017-10-18
Svarsdatum
2017-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Just nu utformas detaljerna kring den utsläppsmarknad för internationell flygtrafik (Corsia) som beslutades av det internationella flygorganet (ICAO) förra året. De mål som sattes upp av ICAO är svaga och väldigt långt från vad som krävs för att minska flygets klimatpåverkan i linje med Parisavtalet. Men i brist på andra internationella regleringar av flyget så spelar det naturligtvis roll hur Corsia utformas. Klimatpåverkan från svenskarnas flygresande växer snabbt och den föreslagna flygskatten är inte tillräcklig för att vända den trenden. Därför behövs fler styrmedel, i Sverige och internationellt, för att flyget ska ta klimatansvar.

Förhandlingarna om Corsia saknar dock helt transparens. ICAO:s råd, där Sverige har en plats, ska i höst besluta om regelverket för Corsia. De reglerna kommer sedan att behöva implementeras i Sverige. Men bristen på transparens gör att vi inte vet vad det är som förhandlas, vilket enligt min uppfattning är i strid med Århuskonventionen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att förslag till regelverk inom Corsia ges insyn i enlighet med vad Århuskonventionen kräver?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:92 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Dnr N2017/06325/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:92 av Jens Holm (V) Flygets utsläpp och Århuskonventionen

Jens Holm har frågat statsrådet Isabella Lövin om hon avser att vidta åtgärder för att säkerställa att förslag till regelverk inom Corsia ges insyn i enlighet med vad Århuskonventionen kräver.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

ICAO, FN:s luftfartsorganisation, arbetar för närvarande med den slutliga utformningen av det globala klimatstyrmedlet, Corsia, som ska reglera det internationella flygets klimatpåverkan med start år 2020. Sverige deltar aktivt i arbetet med framtagandet av regelverket för Corsia, både genom Sveriges plats i ICAO:s råd och genom deltagande i expertgrupper som arbetar med detaljerna som ska ligga till grund för hela regelverket. I expertgrupperna deltar bland annat också representanter för flygbolagen och miljöorganisationer.

När ICAO:s råd har godkänt utformningen på det regelpaket som nu arbetas fram för Corsia, kommer ICAO att skicka ut regelpaketet till samtliga medlemsländer för möjlighet att lämna kommentarer på delar av regelpaketet. Detta görs genom en så kallad State Letter process, vilken är planerad till perioden december 2017 till och med februari 2018. I denna konsultationsprocess har Sverige, genom Transportstyrelsen, ytterligare möjlighet att ge synpunkter på den föreslagna utformningen av regelverket för Corsia. Rådets slutliga beslut om hur regelverket för Corsia ska se ut kommer inte att fattas förrän efter att denna konsultationsprocess har avslutats, vilket förhoppningsvis kan ske i juni 2018.

Som part till Konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (Århuskonventionen) strävar Sverige efter en ökad öppenhet i internationella sammanhang och en ökad möjlighet för allmänheten att delta i internationella beslutsprocesser på miljöområdet. Frågan om transparens och möjligheten för allmänheten och andra intressenter att få insyn i Corsia har också varit en mycket viktig fråga för Sverige under hela arbetet med Corsia.

Efter påtryckningar från de europeiska länderna och flera miljöorganisationer finns det regler om öppenhet inskrivna i det nu liggande förslaget till regelverk för Corsia. Bland annat finns krav på att ICAO ska publicera varje lands totala utsläpp från det internationella flyget, samt publicera utsläppen för varje flygrutt som omfattas av Corsia. Varje land rekommenderas även att offentligt publicera varje flygbolags utsläpp och krav på kompensationsåtaganden inom Corsia. Flygbolagen åläggs även att se till att uppgifterna i flygbolagens register om inköp och överlämnanden av utsläppskrediter offentliggörs på flygbolagsnivå. När det gäller den offentliga insynen i Corsia har dock en avvägning behövt göras mellan behovet av öppenhet och flygbolagens önskan om skydd av känslig företagsspecifik information.

Stockholm den 20 oktober 2017

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.