Flygförbindelserna till och från Kurdistan

Skriftlig fråga 2020/21:3534 av Amineh Kakabaveh (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-25
Överlämnad
2021-08-27
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-10
Sista svarsdatum
2021-09-10
Besvarad
2021-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

När Transportstyrelsen för många år sedan fattade beslut om förbud mot direktflyg mellan Kurdistan och Sverige drabbade det tusentals svenska kurder.  Transportstyrelsen hänvisade då till att man hade tillgång till hemliga underrättelser som tydde på att resor till och från Kurdistan kunde vara förenade med fara. Flera andra europeiska länder gjorde på samma sätt som Sverige.

Nu har EU-länder som Tyskland, Nederländerna, Österrike och Danmark emellertid fattat beslut om att tillåta direktflyg till Kurdistan.

Att hålla fast vid beslutet om förbud orsakar en rad problem: Människor tvingas betala mera för indirekt flygresor än för direktflyg, flygresorna med indirekt flyg tar längre tid än med direktflyg, och det finns många människor som för sin personliga säkerhets skull inte vill mellanlanda i Qatar, Turkiet och flera andra länder.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern och regeringen att följa upp och undersöka hur andra EU-länder har gjort för att åter möjliggöra direktflyg till Irak och Kurdistan (KRG) och därefter eventuellt upphäva förbudet mot direktflyg?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3534 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/02231 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3534 av Amineh Kakabaveh (-)
Flygförbindelserna till och från Kurdistan

Amineh Kakabaveh har frågat mig om jag och regeringen kommer att följa upp och undersöka hur andra EU-länder har gjort för att åter möjliggöra direktflyg till Irak och Kurdistan (KRG) och därefter eventuellt upphäva förbudet mot direktflyg.

Frågor om trafiktillstånd ligger inom de enskilda EU-ländernas beslutanderätt om inte EU fattar beslut med annan innebörd. Det innebär att olika EU-länder kan bedöma frågor som rör trafiktillstånd på olika sätt. I Sverige är det Transportstyrelsen och i vissa fall regeringen som prövar frågor om trafiktillstånd. Frågan om huruvida trafiktillstånd kan meddelas regleras i 7 kap. 5 § luftfartsförordningen (2010:770), enligt vilken det vid prövningen av trafiktillstånd särskilt ska beaktas bl.a. eventuella hinder mot den sökta verksamheten med hänsyn till flygsäkerheten. Vid bedömningen tas hänsyn till all tillgänglig information om situationen i ett land där det råder oroligheter.

Transportstyrelsen beslutade i november 2015 att dra in trafiktillstånden för de flygbolag som flög mellan Sverige och norra Irak (Erbil och Sulaymaniah) mot bakgrund av den ökade militära aktiviteten i norra Irak. I februari 2017 utvidgades flygstoppet till att gälla hela Irak. Orsaken till beslutet var att Transportstyrelsen fått information om att den rådande säkerhetssituationen i Irak innebär risker för flyg på marken och i luften ovanför Irak. Andra EU-länder har också tidigare dragit in trafiktillstånd för flygningar till Erbil och Sulaymaniah, men vissa tillåter åter trafik.

När det gäller Irak finns det en s.k. Conflict Zone Information Bulletin utfärdad av EU:s flygsäkerhetsbyrå (Easa), enligt vilken det råder en farlig säkerhetssituation i Irak med närvaro av terrorister och pågående militära operationer som innebär risk för att civil luftfart blir måltavlor, avsiktlig eller oavsiktligt. Informationen uppdaterades senast den 30 april 2021.

Vidare följer Transportstyrelsen situationen i Irak och under 2021 har det inträffat flera incidenter vid flygplatsen i Erbil, inklusive en raketattack med dödlig utgång. Transportstyrelsens sammantagna bedömning har mot bakgrund av det ovanstående varit att det föreligger hinder mot att utfärda trafiktillstånd för att utföra trafik till norra Irak (irakiska Kurdistan) med hänsyn till flygsäkerheten.

Stockholm den 9 september 2021

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.