flyktingar från El Salvador

Skriftlig fråga 2001/02:1528 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-19
Besvarad
2002-08-29
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga 2001/02:1528

av Murad Artin (v) till statsrådet Jan O Karlsson om flyktingar från El Salvador

I dag finns ett stort antal salvadoraner i Sverige. Deras situation innan de kom till Sverige var svår. Inte bara till följd av naturkatastrofer som drabbat landet utan också på grund av politiska orsaker. I dag hotas de av avvisning. Under den tid som förflutit sedan salvadoranerna kom till Sverige har läget förändrats i landet. Våldet och kriminaliteten har länge varit hög. Under senare tid har situationen dock förvärrats ytterligare. Våldet har dessutom fått en starkare politisk inriktning. Enligt flera frivilligorganisationer, bl.a. Lutherhjälpen, har dödspatruller åter börjat att uppträda i landet. Enlig US State Departement är polisen inblandad i kidnappningar, försvinnanden och mord. Korruptionen är omfattande. Den senaste tidens utveckling och försämring av situationen i El Salvador borde därför medföra en omprövning av de avvisningar som hotar salvadoraner i Sverige.

Jag vill fråga statsrådet Jan O Karlsson:

Vad avser statsrådet att göra utifrån den förändrade situationen i El Salvador när det gäller de salvadoraner som i dag hotas av avvisning?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1528 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2001/02:1528 om flyktingar från El Salvador

Statsrådet Jan O Karlsson

Murad Artin har frågat mig vad jag avser att göra utifrån den förändrade situationen i El Salvador när det gäller de salvadoraner som i dag hotas av avvisning.

Under år 2001 kom till Sverige 617 salvadoraner som sökte asyl. De åberopade i huvudsak den svåra ekonomiska och sociala situationen i landet efter jordbävningarna tidigare samma år. Det visade sig att rese-byråer i El Salvador erbjudit resor till Sverige under förespegling av att man kunde räkna med bostad och arbete här. Sedan det gått upp för de salvadoraner som tagit sig till Sverige att de rest hit på felaktiga pre-misser, och information om detta också spritts i El Salvador, har under år 2002 endast ett fåtal salvadoraner sökt asyl i Sverige. Under årets första sju månader rör det sig om sammanlagt 13 personer.

Den 1 juli 2002 var endast 14 ärenden fortfarande under handläggning hos Migrationsverket. Två personer hade då fått uppehållstillstånd, i båda fallen som anhöriga till personer i Sverige. Omkring 300 personer hade återvänt till El Salvador medan ett 40-tal personer avvikit.

Många har överklagat till Utlänningsnämnden. Hittills har endast en person i juli i år fått uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov.

Murad Artin har uppfattningen att våldet och kriminaliteten i El Salvador under den senaste tiden skulle ha förvärrats och fått en starkare politisk inriktning. Detta får inte stöd i aktuella rapporter om situationen i landet och inte heller av relevanta organisationer som av Sveriges ambassad tillfrågats om deras bedömning av utvecklingen. Det är riktigt att våld och annan kriminalitet länge legat på hög nivå men det har skett en långsiktig minskning under de senaste tio åren. Den allmänna brottsligheten kan visserligen ha ökat hittills i år men knappast på ett dramatiskt sätt. Framför allt finns inget som tyder på en ökad politisk grund för brottsligheten. Att dödspatruller åter skulle börjat agera i El Salvador för att eliminera politiska motståndare är t.ex. helt okänt för Lutherska Världsförbundets kontor i El Salvador, dess samarbetsorganisation Equipo Maíz, Diakonia, Ombudsmannaämbetet för mänskliga rättigheter samt FESPAD (en organisation på rättsområdet som erhåller svenskt stöd). Däremot är det känt för UD att politiska mord förekommer i grannlandet Guatemala och att de har ökat i omfattning på senare tid.

I och med 1992 års fredsavtal och dess genomförande har El Salvador tagit betydande steg för att komma till rätta med de stora problem som länge funnits med bl.a. våld och annan brottslighet. En ny civil poliskår och ett ombudsmannaämbete för mänskliga rättigheter har inrättats. Vidare har en modern brottsbalk och brottsprocesslag tillkommit. Sverige stöder det pågående fortsatta förändringsarbetet. En betydande del av det svenska biståndet går just till att stärka rättsväsendet och respekten för mänskliga rättigheter.

Hur situationen i El Salvador ska bedömas i relation till de asylansökningar som gjorts är en fråga som utlänningsmyndigheterna självständigt har att bedöma. I den mån risken för förföljelse i ett visst land förändras sedan ett lagakraftvunnet avvisningsbeslut fattats finns möjlighet att genom s.k. ny ansökan få denna omständighet beaktad. Jag kan försäkra Murad Artin om att myndigheterna noga följer utvecklingen i El Salvador liksom i andra länder varifrån asylsökande kommer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.