flyktingsituationen i Afghanistan

Skriftlig fråga 2001/02:114 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-26
Anmäld
2001-10-30
Besvarad
2001-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga 2001/02:114

av Murad Artin (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om flyktingsituationen i Afghanistan

"Vi bombar inga civila", förklarar USA och Storbritannien som nu bombar i Afghanistan. Man kan starkt betvivla detta. Men även om det vore sant har påståendet ringa betydelse. Hur få civila mål man än träffar drabbas likafullt civila. Man förstör de sista möjligheterna till försörjning. Vad som återstår är svält och död. För att undvika detta befinner sig miljontals människor på flykt inom eller från Afghanistan. I en enorm krigsinsats jagar USA, med ett svävande FN-uttalande i ryggen, en grupp terrorister. I denna jakt på en grupp kriminella offras det afghanska folket som nu försöker fly. Men man har ingenstans att ta vägen då gränsen mot Pakistan är stängd. Den är stängd för att det fattiga Pakistan redan har tre miljoner flyktingar och inte kan ta emot fler. Det rimliga vore att de som bombar @ eller reservationslöst stöder dessa bombningar @ tar hand om de som oskyldigt drabbas av USA:s och Storbritanniens krigshandlingar. Detta kan antingen ske genom en omfattande hjälpinsats för att på pakistanskt område ta emot flyktingar eller genom att de länder som bombar eller stöder bombningarna, alltså även Sverige och EU, tar emot flyktingar från Afghanistan. Bombar man eller stöder bombningarna bör man också ta ansvar för de konkreta följderna av en sådan politik.

Jag vill därför fråga statsrådet Maj-Inger Klingvall:

Vad avser statsrådet göra för att afghanska flyktingar ska kunna tas emot i Sverige och i andra EU-länder?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:114 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2001/02:114 om flyktingsituationen i Afghanistan

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Murad Artin har frågat mig vad jag avser göra för att afghanska flyktingar ska kunna tas emot i Sverige och i andra EU-länder.

Sverige har genom bl.a. Svenska Afghanistankommittén sedan lång tid ett engagemang i Afghanistan. Vi är med ett årligt stöd om 125 miljoner kronor en av de största givarna av humanitärt bistånd till Afghanistan. Sverige ger även ett betydande bidrag till UNHCR för regionala insatser för de afghanska flyktingarna. Totalt uppgår det svenska flyktingstödet genom UNHCR till nära 50 miljoner kronor i år. Sedan den 11 september 2001 har ytterligare 200 miljoner kronor av de svenska biståndsmedlen avsatts för humanitär assistans till området. Det kan också nämnas att Sverige har sänt två experter till Uzbekistan och Tadjikistan för att inom FN:s system för katastrofutvärdering (UNDAC) utvärdera behovet av stöd och hjälp på plats. Migrationsverket har också erbjudit UNHCR hjälp med registrering av afghanska flyktingar i Pakistan.

Sidas strategi för de närmaste sex månaderna är att rikta tyngdpunkten av den svenska hjälpen mot insatser inne i Afghanistan, detta för att förebygga svält och flyktingströmmar från de värst torkdrabbade områdena. Nya insatser kanaliseras genom OCHA, UNICEF, UNHCR, WFP, IOM, Rödakorsrörelsen samt Svenska Afghanistankommittén.

UNHCR:s inställning har hittills varit att finna långsiktiga lösningar på det afghanska flyktingproblemet genom insatser i regionen. Sverige står bakom denna bedömning. Om UNHCR bedömer att en tillfällig evakuering till länder utanför regionen skulle vara nödvändig för en del av de aktuella flyktingarna är Sverige berett att delta i en samlad internationell insats tillsammans med bl.a. andra EU-länder.

Jag vill också nämna att Sverige i samråd med UNHCR under år 2000 överfört drygt 300 och under år 2001 planerar att överföra ca 260 utsatta afghaner som befunnit sig utanför Afghanistan och som varit eller är i behov av vidarebosättning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.