flyktingsituationen i Kosovo

Skriftlig fråga 1998/99:521 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-07
Anmäld
1999-04-13
Besvarad
1999-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:521 av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Pierre Schori om flyktingsituationen i Kosovo

den 7 april

 

På Blacefältet nära gränsen mellan Jugoslavien och Makedonien trängs tiotusentals och åter tiotusentals flyktingar i väntan på skydd och humanitär hjälp. Många har väntat i dagar under fruktansvärda förhållanden. Människor dör i vätan och kylan. Läkare fruktar utbrott av epidemier, som kolera. Man fruktar att hälsosituationen snabbt kan förvärras.

Tusentals människor har också tagit sin tillflykt till Albanien, Europas fattigaste land.

Hundratusentals människor har systematiskt fördrivits från sina hem i Kosovo. Nu kommer också rapporter om att sjukhus töms av den jugoslaviska armén. Vi ser en tragik och humanitär katastrof av enorma proportioner utspela sig på europeisk mark.

Det är nödvändigt att Sverige omedelbart och löpande bidrar med massiv humanitär hjälp till de människor som tvingats på flykt i och från Kosovo.

 

Vad avser regeringen göra för att trappa upp den omedelbara och löpande humanitära hjälpen för flyktingarna i och från Kosovo?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:521 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:521 om flyktingsituationen i Kosovo
    Statsrådet Pierre Schori

den 14 april

 

Sten Tolgfors har frågat mig om vad regeringen gör för att trappa upp den omedelbara och löpande humanitära hjälpen till flyktingarna i och från Kosovo.

Sverige har snabbt kunnat bidra med omfattande humanitära insatser till dem som nu har drabbats av den etniska rensningen i Kosovo. Vad gäller läget inne i Kosovo vet vi alla att det för närvarande är omöjligt för de humanitära organisationerna att verka, men att omfattande insatser sker i FYROM (Makedonien) och i Albanien, där de allra flesta av den drygt halva miljonen flyktingar som drivits ut ur Kosovo nu befinner sig.

Hittills har Sverige bidragit med drygt 35 miljoner kronor för att möta den nuvarande krisen. Bidragen har gått till enskilda svenska organisationer, Svenska Röda korset/Internationella rödakorsfederationen, Världslivsmedelsprogrammet (WFP) och FN:s flyktingkommissarie (UNHCR). Här ingår t.ex. den berömvärt snabba insatsen från Statens räddningsverk som innebär att man redan under påskveckan började sända 60 000 filtar, 150 tält samt 5 000 vattenbehållare till Albanien. Regeringen har därefter beslutat att de 22 lastbilar som skötte den transporten under närmaste månaden ställs till förfogande för mattransporter inne i Albanien under flyktingkommissariens samordningsansvar.

Under krisen har flyktingkommissarien ställt frågan till länder utanför krisområdet om deras beredvillighet att ställa upp med mottagningsplatser för flyktingar. Vid ett försök att samordna dessa erbjudanden vid ett EU-möte som snabbt kallats in bl.a. på svenskt initiativ förra veckan lämnade Sverige beskedet att vi kan, om UNHCR så begär, snabbt ställa 5 000 platser till förfogande. Gensvaret från övriga EU-kretsen har hittills inte imponerat; ca 25 000 platser kunde förra veckan räknas in bland EU:s medlemsstater.

I katastrofer av det här slaget är uppgiften att samordna insatserna av helt avgörande betydelse. Sverige stöder med all kraft FN:s flyktingkommissarie i denna uppgift. Regeringen har förklarat att det finns beredskap för humanitära insatser i anledning av Kosovokrisen med upp till 32 miljoner kronor under den närmaste tiden. Sådana insatser skulle huvudsakligen gå till svenska enskilda organisationer och FN-organisationer som verkar på fältet. Vidare undersöker vi nu i regeringen förutsättningarna för att de personella resurser som finns inom FN:s förebyggande styrka i Makedonien (Unpredep) och OSSE:s verifikations mission, men som måste omdisponeras, nu skulle kunna komma till användning för humanitära insatser. De omedelbara humanitära behoven är naturligtvis mycket stora just nu och kräver omedelbara insatser. Det är samtidigt av stor vikt att vi antar ett långsiktigt perspektiv på hela situationen.

Sverige tillhör de största bidragsgivarna till FN:s flyktingkommissarie och till Internationella rödakorskommittén (ICRC). Sveriges bidrag till UNHCR för 1999 uppgår till 370 miljoner kronor, varav 17 miljoner kronor har använts direkt till Kosovokrisen. Regeringen skall inom kort fatta beslut om ett öronmärkt bidrag för Kosovo till ICRC om 8,5 miljoner kronor.

All kraft måste sättas in för att nå en fredlig uppgörelse i Jugoslavien så snart som möjligt. Flyktingarna måste beredas möjlighet att återvända hem. När detta sker kommer omfattande insatser att krävas. Kosovo måste ges möjligheter att bygga upp det samhälle som raserats. Sverige har redan tagit initiativ till att stärka det civila samhället i Kosovo så snart sådana insatser blir möjliga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.