FN-rapport om förtryck i Venezuela

Skriftlig fråga 2020/21:88 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-22
Överlämnad
2020-09-23
Anmäld
2020-09-24
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en nyligen framtagen FN-rapport pekas åter på det våld och de övergrepp Maduro och hans hejdukar gör sig skyldiga till i Venezuela. Det talas om att oliktänkande har mördats och torterats. Det sägs i rapporten att kopplingar finns till Maduro och kretsen kring honom. 5 miljoner människor befinner sig också på flykt ur det land som präglats av vänsterns våld och övergrepp. Dessvärre kan månad adderas till månad utan att omvärlden kan samla sig bakom tillräckliga åtgärder som kan driva fram nödvändiga förändringar i Venezuela mot öppenhet, demokrati och frånvaro av övergrepp.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Hur avser ministern att agera för att Sverige inom EU och det internationella samfundet ska kunna öka trycket mot Maduro och hans krets att frivilligt överlämna makten till de demokratiska krafterna i Venezuela och för att de som gjort sig skyldiga till mord och tortyr ska straffas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:88 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:88 av Hans Wallmark (M)
FN-rapport om förtryck i Venezuela

Hans Wallmark har frågat mig hur jag avser att agera för att Sverige inom EU och det internationella samfundet ska kunna öka trycket mot Maduro och hans krets att frivilligt överlämna makten till de demokratiska krafterna i Venezuela och för att de som gjort sig skyldiga till mord och tortyr ska straffas.

Jag vill börja med att understryka att jag ser mycket allvarligt på FN-rapporten som släpptes nyligen. Rapporten konstaterar att brott och kränkningar av mänskliga rättigheter, såsom utomrättsliga avrättningar, godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning har begåtts av venezolanska säkerhetsstyrkor och regimtrogna aktörer sedan 2014.

Sverige arbetar aktivt, genom både EU, FN och den internationella kontaktgruppen för Venezuela, för att stödja en förhandlad politisk lösning på krisen samt stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna i landet. Den 17 september, dagen efter att FN-rapporten släpptes, publicerade medlemsländerna i den internationella kontaktgruppen, inklusive Sverige, ett uttalande som uttrycker djup oro över uppgifterna i rapporten, samt ger sitt fulla stöd till FN:s MR-kontor och den FN-mission som tagit fram rapporten. Sverige står även bakom de sanktioner som EU har infört mot individer kopplade till kränkningar av mänskliga rättigheter och underminering av demokrati och rättsstatens principer i Venezuela.

Vi är övertygade att en förhandlad lösning är den enda vägen till hållbar fred, försoning och återgång till demokrati i landet. Vi fortsätter att ge vårt fulla stöd till den norskledda förhandlingsprocessen, samt EU:s och den internationella kontaktgruppens ansträngningar att uppmuntra till dialog mellan parterna.

Den humanitära situationen i Venezuela är mycket bekymrande, och Sverige fortsätter arbeta aktivt för att minska det venezolanska folkets lidande, både för de som befinner sig inom landets gränser och de omkring 5 miljoner venezolaner som har sökt tillflykt utanför landet. Sverige fortsätter även att lyfta vikten av humanitärt tillträde och respekt för humanitära principer. Den 10 september stod Sverige värd för ett slutet högnivåmöte om den humanitära krisen i Venezuela som bland annat syftade till att mobilisera stöd för FN:s humanitära responsplan för landet. Den inbjudna kretsen bestod av stora humanitära givare, FN-organ, rödakorsrörelsen, och internationella frivilligorganisationer verksamma i landet. Under mötet gjordes utfästelser om totalt ytterligare 19,7 miljoner dollar till den humanitära responsen i landet.

Stockholm den 30 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.