FN:s kommission för mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2002/03:508 av Lejon, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-12
Anmäld
2003-02-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-02-27
Svar anmält
2003-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga 2002/03:508

av Britta Lejon (s) till utrikesminister Anna Lindh om FN:s kommission för mänskliga rättigheter

FN är en av de viktigaste aktörerna i arbetet för att öka respekten för mänskliga rättigheter.

När en ny ordförande för FN:s kommitté för mänskliga rättigheter nyligen utsågs valde Sverige, tillsammans med många andra stater, att lägga ner sin röst. Libyen innehar nu ordförandeskapet. Mycket kan sägas om Libyen, men kanske inte att det är ett föregångsland beträffande mänskliga rättigheter och demokrati.

Val till olika FN-organ är viktiga. Sverige har en röst som vi bör använda på allra bästa sätt, bland annat för att öka respekten för mänskliga rättigheter och demokrati.

Min fråga till utrikesministern är:

Har utrikesministern gjort någon värdering av att Sverige lade ned sin röst när ordföranden för FN:s kommission för mänskliga rättigheter skulle utses?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:508 besvarad av

den 27 februari

Svar på fråga 2002/03:508 om FN:s kommission för mänskliga rättigheter

Utrikesminister Anna Lindh

Britta Lejon har frågat mig om jag gjort någon värdering av att Sverige lade ned sin röst när ordföranden för FN:s kommission för mänskliga rättigheter skulle utses.

Ordförandeposten i FN:s kommission för mänskliga rättigheter (MRK) roterar mellan de fem regionala grupperna. I år var det den afrikanska gruppens tur och Afrikanska Unionen hade enhälligt och på högsta politiska nivå ställt sig bakom Libyen.

Med hänsyn till situationen för de mänskliga rättigheterna i Libyen väckte det afrikanska beslutet bestörtning och förvåning. Sverige har, liksom övriga EU, under den långa konsultationsprocess som föregått valet till ordförandeposten, betonat att medlemskap i MRK medför en skyldighet att respektera mänskliga rättigheter och att bidra till att upprätthålla internationella normer på området. Vi ser över möjligheterna att medlemskap i MRK bara kan ske om ett land ratificerat de viktiga FN-konventionerna om mänskliga rättigheter. Samtidigt har vi erkänt rätten för varje regional grupp att nominera kandidater till olika uppdrag i MRK.

Inför valet till ordförande den 20 januari i år hade USA begärt omröstning. Förutom de tre länder som röstade nej valde Sverige, tillsammans med 16 andra länder inklusive de EU-länder som är medlemmar i MRK, att markera vårt missnöje med Libyen genom att rösta avstående. Det kan i sammanhanget nämnas att det aldrig tidigare hänt att något land ifrågasatt en kandidat som presenterats av en regional grupp, vare sig det gällt ordförandeposten eller någon av övriga poster i MRK.

Jag vill framhålla att omröstningen och vårt avstående har uppfattats som en mycket stark markering av såväl den afrikanska gruppen som av länder i andra grupper. Min förhoppning är dock att valet och omröstningen inte ska inverka negativt på den kommande sessionen i MRK.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.