FN:s resolution 1325:2000

Skriftlig fråga 2005/06:1605 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-12
Anmäld
2006-05-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-05-19
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 2005/06:1605 av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Leni Björklund (s)

FN:s resolution 1325:2000

Rädda Barnen publicerade nyligen en rapport som visar att flickor i Liberias flyktingläger blir sexuellt utnyttjade av bland annat FN-soldater som är på plats i landet för att bevara freden. För närvarande deltar 230 svenska soldater i den fredsbevarande FN styrkan Unmil som består av totalt 15 000 soldater. Legitimiteten för Unmil sjunker avsevärt mot bakgrund av att dessa övergrepp får förekomma.

Det finns en uppförandekod som gäller för alla svenskar i internationella fredsfrämjande insatser, samt utbildning om kvinnors och barns utsatthet i väpnade konflikter. FN har också en uppförandekod för all personal som föreskriver att sexuellt utnyttjande av människor i konflikthärdar är otillåtet. Trots dessa åtaganden och föreskrifter fortsätter vissa FN-soldater att kränka de mest utsatta som man har i uppgift att skydda. Uppenbarligen har frågan inte tagits på allvar.

Sverige betraktas som ett föregångsland i jämställdhetsarbetet, och med det följer ett ansvar att verka för en implementering av FN:s resolution 1325:2000 om kvinnor i krishantering inom multinationella fredsfrämjande insatser. Sverige deltar i Unmil och torde kunna påverka verksamheten till att implementera resolution 1325.

Min fråga till försvarsminister Leni Björklund är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta inom ramen för FN:s och EU:s krishantering för att resolution 1325 ska implementeras?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1605 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2005/06:1605 om FN:s resolution 1325:2000

Försvarsminister Leni Björklund

Berit Jóhannesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta inom ramen för FN:s och EU:s krishantering för att resolution 1325 ska implementeras.

Implementeringen av 1325 är en fråga som regeringen lägger stor vikt vid. Vid vårt deltagande i Unmil har vi sett det som mycket positivt att resolution 1325 fått en stark ställning i FN:s mandat. Desto större var besvikelsen när överträdelser rapporterades, även om det inte berörde svensk personal. Rädda Barnens rapport tydliggör ett mycket allvarligt problem. Att personal i internationella insatser, begår övergrepp mot den befolkning som den ska hjälpa och skydda är oacceptabelt. Det går stick i stäv med insatsernas uppdrag, riskerar deras trovärdighet och får negativa konsekvenser för den stora merparten av den fredsfrämjande personalen som inte är involverade.

FN har det senaste året utarbetat en strategi för att förebygga och eliminera sexuella övergrepp som begås av personal i de fredsfrämjande insatserna. Ett stort antal åtgärder har påbörjats eller planeras. Det rör till exempel förbättrad utbildning på alla nivåer, tydligare ansvar för de högsta cheferna, bättre rapporteringsvägar och informationshantering och vikten av lagföring i de nationella systemen. I den policy för nolltolerans mot övergrepp, som gäller all personal, betonas särskilt vikten av att skydda utsatta grupper såsom barn.

De svenska soldater som tjänstgör i Unmil genomgår alla grundläggande utbildning, som klargör gällande regelverk och att de lyder under svensk lagstiftning. Dessutom genomförs obligatorisk utbildning om resolution 1325 vilken även omfattar prostitution och människohandel i internationella insatser. Syftet är att öka medvetenheten om problemen.

Vid alla mina besök vid de olika missionerna diskuterar vi vikten av implementering av resolution 1325. Trots detta kan jag dessvärre konstatera att implementeringen brister. Därför fortsätter vi att driva tydligheten i mandaten,  krav på utbildning om resolution 1325 och att resultaten ska återrapporteras. Det handlar om att förändra den traditionella kvinnosynen, vilket tar tid. Precis som vi har sett i förändringsarbetet här hemma så gäller det att vara ihärdig och ta nya initiativ så att processen skyndas på. Regeringen kommer att sammanfatta sina erfarenheter och fortsatta agerande för att genomföra resolution 1325 i en nationell handlingsplan.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.