foderfiske

Skriftlig fråga 2000/01:579 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-25
Anmäld
2001-01-31
Besvarad
2001-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga 2000/01:579

av Birger Schlaug (mp) till miljöminister Kjell Larsson om foderfiske

Under de senaste åren har en diskussion förts om hur fiskbestånden i Östersjön ska utnyttjas. En viktig princip är att det ska fiskas fisk för mänsklig konsumtion på ett miljövänligt sätt. Denna typ av fiske främjar även de bofasta i skärgårdarna och bidrar därmed till en levande skärgård, något bl.a. Länsstyrelsen i Södermanland påpekat.

Det s.k. foderfiskfisket har emellertid under de senaste åren ökat mycket kraftigt. Enligt SCB:s senaste statistik gick 85,1 % av den på ostkusten landade kvantiteten till foderfisk. Mycket stora mängder uppväxande fisk tas av de stora, motorstarka fartygen med småmaskiga trålar. Detta drabbar inte minst den sörländska skärgården.

Riktat foderfiske är numera förbjudet i huvudbassängen i Östersjön. Vid strömmingsfiske får inte heller småmaskiga trålar användas i huvudbassängen. Fiske efter skarpsill få endast ske för humankonsumtion. Ändå går en så stor del av totalfångsten fortfarande till foderändamål. Det krävs ändring på detta. Nu. Åtgärder måste till.

Avser miljöministern agera i denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:579 besvarad av

den 31 januari

Svar på fråga 2000/01:579 om foderfiske

Jordbruksminister Margareta Winberg

Birger Schlaug har frågat miljöminister Kjell Larsson om miljöministern avser agera i fråga om fiske efter foderfisk i Östersjön.

Inom Regeringskansliet är arbetet fördelat så att det ankommer på mig att svara på frågan.

Det svenska fisket ska bedrivas på ett ekologiskt hållbart sätt. En hållbar förvaltning utgår från ett försiktigt nyttjande av fiskbeståndet. Fisket i Östersjön bedrivs också inom ramen för de totala tillåtna fångstmängder som fastställs av Fiskerikommissionen för Östersjön. Besluten föregås av rådgivning från Internationella havsforskningsrådet. Inför Fiskerikommissionens för Östersjön årliga möte beslutades om en stegvis sänkning av kvoterna med ca 15 % på grundval av den biologiska rådgivningen, för bl.a. sill och skarpsill. Detta i syfte att bygga upp bestånden till en biologiskt säker och hållbar nivå.

Det är efterfrågan på marknaden som avgör om fångsterna går till humankonsumtion. Den sill och skarpsill som inte får avsättning för direkt konsumtion säljs i stället som högvärdigt proteinfoder. Detta används i livsmedelsproduktionen bl.a. till uppfödning av lax och andra djur. Det är i och för sig viktigt att komma ihåg att ett sådant fiske kan, lika lite som ett konsumtionsfiske i samma omfattning, i sig inte skada bestånden så länge fisket sker inom biologiskt säkra gränser. Ur ekonomisk synpunkt är det emellertid mer lönande för fiskarna att sälja fångsten till humankonsumtion om efterfrågan finns. Jag vill också i detta sammanhang framhålla att fiske efter skarpsill för foderändamål är, till skillnad mot vad du anger, tillåtet i Östersjön.

Inte desto mindre kan det finnas anledning att ytterligare studera det omfattande foderfiskets effekter i olika avseenden. Fiskeriverket har därför fått i uppdrag att analysera det småskaliga kustfisket ur biologisk, ekonomisk och regionalpolitisk synvinkel. Verket ska därvid bl.a. överväga effekterna av det fiske efter sill och skarpsill som utnyttjas för foderändamål.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.