FOI:s framtid

Skriftlig fråga 2004/05:844 av Beijer, Lennart (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-02
Anmäld
2005-02-02
Besvarad
2005-02-08
Svar anmält
2005-02-08
Besvarad
2005-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga 2004/05:844

av Lennart Beijer (v) till näringsminister Thomas Östros om FOI:s framtid

I sin rapport Flyg- och Rymdindustrin - En del av Innovativa Sverige skriver Näringsdepartementet att "Flyg- och Rymdindustrin är en av de främsta drivkrafterna för Sveriges tillväxt och position som högteknologisk nation". Samtidigt läggs större delen av forskningsanläggningarna för aerodynamik och hållfasthet som finns på Totalförsvarets forskningsinstitut i Bromma ned. FOI river sina egna anläggningar i Bromma och planerar att överlåta utrustning och kompetens till Tjeckien för att sedan riskera att behöva köpa tjänsterna åter från samma land.

De kompetensförluster som en upplösning av merparten av svensk teoretisk och tillämpad flyg- och rymdteknisk forskning innebär är mycket stora och framför allt synnerligen svåra att återskapa. Det rimmar mycket illa med strategin att Sverige ska skapa en bra framtid med hjälp av hög kompetens inom bland annat de tekniska områdena, samtidigt som stora delar av den svenska tillverkningsindustrin nu flyttar till lågkostnadsländer i Europa och andra delar av världen.

Jag vill nu fråga ministern:

Vad tänker ministern göra för att förhindra en nedläggning av större delen av svenska statens forskningsanläggningar för aerodynamik och hållfasthet som i dag stöttar svensk industri inom områdena flyg, rymd, fordon, försvar och telekom?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:844 besvarad av

den 9 februari

Svar på fråga 2004/05:844 om FOI:s framtid

Näringsminister Thomas Östros

Lennart Beijer har frågat vad jag ska göra för att förhindra en nedläggning av svenska statens forskningsanläggningar för aerodynamik och hållfasthet.

Jag delar Beijers syn på forskningsanläggningarnas och därigenom Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) betydelse för teknologiutvecklingen inom flyg- och rymdindustrin och även andra branscher. I syfte att utveckla flyg- och rymdindustrins konkurrenskraft och se över rollfördelningen mellan offentliga och privata aktörer i ljuset av omstruktureringen av det svenska försvaret tillsatte regeringen i våras en strategigrupp för att utarbeta en handlingsplan för sektorn. Gruppens rapport föreslår mycket riktigt en vision om att flyg- och rymdindustrin ska vara en av de främsta drivkrafterna för Sveriges tillväxt och position som högteknologisk nation. För att vi ska kunna uppnå en sådan ställning krävs internationella samarbeten och en fokusering på de områden där vi har en stark kompetensbas. Totalförsvarets forskningsinstitut är en viktig aktör i det arbetet, vilket bland annat visas av att institutets generaldirektör deltagit i arbetsgruppen.

Totalförsvarets forskningsinstitut får statliga anslag för att bidra till långsiktig flygteknisk kompetensförsörjning och att främja utveckling och internationalisering av svensk flygteknik, men är huvudsakligen en uppdragsfinansierad myndighet. Myndighetsledningen utformar därför verksamheten efter vad inhemska och utländska kunder är villiga att betala för, och därmed prioriteras olika experimentresurser efter deras marknadspotential. Vad jag erfar planerar myndigheten att fasa ut vissa av sina äldre vindtunnlar och i stället utöka det internationella forskningssamarbetet. De mer moderna tunnlarna kommer att finnas kvar. Därutöver byggs en ny kompressorsprovrigg för att utveckla verksamheten på det flygtekniska området.

Tillsammans med förslagen som förs fram i rapporten Flyg- och rymdindustrin @ En del av Innovativa Sverige innebär utvecklingen att jag hyser goda förhoppningar om framtiden för svensk flyg- och rymdindustri och den i sammanhanget relevanta forskningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.