Till innehåll på sidan

Föräldraförsäkringens sociodemografiska påverkan på pensionen

Skriftlig fråga 2021/22:973 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-01
Överlämnad
2022-02-02
Anmäld
2022-02-03
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sociodemografiska faktorer spelar roll när det kommer till ett jämlikt uttag av föräldraförsäkringen.

Utrikes födda pappor tar oftare ut noll eller få dagar med föräldrapenning än inrikes födda pappor. Pappor i storstadskommuner tar oftare ut fler dagar med föräldrapenning än pappor i småstadskommuner.

Det är därför rimligt att anta att uttaget av föräldrapenning och fördelning av föräldraledigheten delvis är kulturellt betingat och att föräldrarna följer mönstret i sin umgängeskrets.

Med antagandet att kvinnorna i dessa sociodemografiska grupper tar ut mer föräldraledighet får detta i förlängningen även bäring på föräldrarnas pensionsuttag och ojämställdheten cementeras därmed genom deras hela livstid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att förebygga det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen på grund av sociodemografiska faktorer?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:973 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2022/ 00741, S2022/00742, S2022/00743 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:972 Föräldraförsäkringens klassklyftor, 2021/22:973 Föräldraförsäkringens sociodemografiska påverkan på pensionen och 2021/22:974 Företagare och föräldraförsäkringen av Ann-Sofie Alm (M)

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att öka jämlikheten i föräldraförsäkringen, för att förebygga det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen på grund av sociodemografiska faktorer samt för att egenföretagande pappor och mammor ska kunna vara föräldralediga med sina barn i samma utsträckning som anställda föräldrar kan.

Föräldrapenningen är delad jämnt mellan barnets två vårdnadshavare, men det finns stora skillnader i hur många föräldrapenningdagar som kvinnor och män väljer att använda, särskilt tidigt i barnets liv. De reserverade månaderna har haft en tydlig ökande effekt på mäns uttag av föräldrapenning, minskat andelen pappor som tar ut noll eller få dagar och även minskat skillnader mellan olika grupper av föräldrar. Det finns dock ett kvarvarande mönster med skillnader mellan föräldrar med olika inkomst- och utbildningsnivå, mellan föräldrar med inrikes respektive utrikes bakgrund och mellan föräldrar som ej är i arbete, är anställda respektive egenföretagare. Skillnaderna innebär att vissa barn inte får samma tillgång till båda föräldrarna tidigt i livet och att kvinnors situation på arbetsmarknaden kan påverkas negativt. Andelen män som inte använder föräldrapenning alls sjunker dock betydligt om man tar hänsyn till att män ofta tar ut en större del av föräldrapenningen senare i barnets liv.

En åtgärd som kan bidra till att utjämna uttaget av föräldrapenning mellan pappor med mycket låga eller inga inkomster och pappor med högre inkomster är att även föräldrapenning på grundnivå reserveras. Eftersom utrikes födda föräldrar i högre utsträckning än inrikes födda har ersättning på grundnivå kan skillnaderna minska även där. Regeringen avser att lämna ett förslag om att reservera 90 dagar på grundnivå under våren 2022. Förslaget kan på sikt minska segregationen och snabba på integrationen, frågor som är mycket prioriterade för regeringen Om vården av barn delas mer lika kan förutsättningarna att delta på arbetsmarknaden förbättras, särskilt för kvinnor. Det minskar barnhushållens sårbarhet för ekonomisk utsatthet och är positivt för barns levnadsvillkor.

Egenföretagare har oftare ett lägre uttag av föräldrapenning än anställda. En anledning kan vara osäkerhet om vilken ersättning föräldern kan få under föräldraledigheten. Utredningen om ett förbättrat trygghetssystem för företagare har i december 2021 lämnat förslag om mer förutsägbara och enklare regler för sjukpenninggrundande inkomst för företagare med inkomst av näringsverksamhet (SOU 2021:98). Förslagen i betänkandet bereds i Regeringskansliet.

En osäker situation på arbetsmarknaden kan resultera i att föräldrar väljer bort att vara föräldralediga. Att välja bort föräldraledighet är dock betydligt vanligare för män än för kvinnor. Det finns alltså i första hand ett mycket tydligt könsmönster i hur många dagar med föräldrapenning som använts av mammor respektive pappor, oavsett andra faktorer som påverkar användningen. Normer och föreställningar om hur män och kvinnor förväntas fördela föräldraledighet och omsorg om barn tar tid att ändra, utvecklingen går dock långsamt framåt. Som ett led i arbetet med att minska skillnader i uttag av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning har regeringen under en följd av år, även 2022, satt ett mål för Försäkringskassan om att myndigheten dels ska öka föräldrarnas kunskap om föräldraförsäkringens regelverk och de långsiktiga effekterna av fördelningen av föräldraledighet, dels verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.

Med en mer jämn fördelning av föräldrapenning och föräldraledighet förstärks det jämställda föräldraskapet, ett viktigt mål för regeringen och ett riksdagsbundet mål för den ekonomiska familjepolitiken.

Stockholm den 9 februari 2022

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.