Till innehåll på sidan

Föräldrars möjlighet att lämna synpunkter på undervisningen

Skriftlig fråga 2020/21:2634 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-22
Överlämnad
2021-04-25
Anmäld
2021-04-27
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Distansundervisning under pandemin har möjliggjort att föräldrar på ett enkelt sätt kan följa undervisningen av sina barn. I Hörby reagerade en förälder när hans dotter hade historiekunskap. Pappan ansåg att det läraren lärde ut var vänsterpropaganda. Han skrev därför ett mejl till läraren i vilket han kritiserade läraren för undervisningen. Skolans rektor svarade på kritiken med att han har förtroende för att läraren följer skollagen när det gäller objektiv undervisning.

Pappan råkar samtidigt vara förtroendevald för Sverigedemokraterna och kommunfullmäktiges ordförande i sin kommun, men säger till SVT att han kontaktade läraren och rektorn i egenskap av privatperson.

Utbildningsministern reagerade starkt på att föräldern kritiserat lärarens undervisning. Hon sade till SVT att lärare som gör sitt jobb och undervisar enligt läroplanen ska inte behöva vara rädda för att makthavare lägger sig i deras lektioner. Vidare skrev SVT att Anna Ekström (S) säger att hon blir upprörd av hur SD-toppen blandat sig i undervisningen och att hon ser allvarligt på det.

I en intervju med Sydsvenskan pekade utbildningsministern tydligt ut föräldern, och menade att hans hot var en del av ett mönster:

Jag ser tyvärr ett generellt mönster: när Sverigedemokraterna får makt ser vi att de lägger sig i och försöker bestämma hur opolitiska tjänstemän ska arbeta. Det gör mig väldigt orolig, sa hon.

Samnytt har tagit del av mejlkonversationen mellan föräldern och skolan i dess helhet. I den efterlyser föräldern en mer objektiv undervisning och ger exempel på socialistisk retorik som han önskar att läraren undviker. Tonen i mejlen är hövlig, och ingenstans i dem förekommer några hot.

Nu har mediestormen kring föräldern och regeringens påståenden fått konsekvenser för dottern. Under tisdagen fick hon ett obehagligt brev adresserat till sig, hemskickat med posten.

Det var ett urklipp av artikeln i Sydsvenskan där någon strukit under min pappas namn, skrivit: Äntligen en riktig Führer här i Hörby. Sieg Heil! och ritat en massa svastikor, berättar hon för Samnytt.

Mediestormen ger även avtryck i klassrummet, där historieläraren försöker göra sig lustig över att han pekats ut som vänstersympatisör av elevens pappa. Hon berättar om en händelse som inträffade på skolan under tisdagen: 

Vi hade en lektion med den här läraren. Och då började han lektionen med att säga att vi ska ha högläsning ur Das Kapital och sedan ska vi ha allsång och sjunga Internationalen. Sedan sade han: Jag skämtar bara.

Hon säger vidare till Samnytt: Det kan man tycka är ett kul skämt, men det sätter mig i en ganska jobbig situation gentemot mina klasskamrater. Det känns inte som en rolig situation för mig att gå tillbaka till skolan efter det här. Det har blivit ganska uppblåst i media och många av mina klasskamrater har reagerat.

Rektorn har också agerat utåt. Att såväl historieläraren som skolans rektor står till vänster politiskt är inget de gör någon hemlighet av. Samnytt avslöjar att på sin Facebooksida gillar rektorn bland annat Socialdemokraterna i Höör, S-politikern Annika Strandhäll och den S-märkta anti-SD-sajten Motargument.

Även den av föräldern ifrågasatta läraren gillar flera vänstersidor på Facebook, enligt Samnytt: Bland annat vänsterextrema Expo och Inte rasist, men, som ingår i den våldsbejakande vänsterextrema rörelsen.

Att regeringsföreträdare genom de uttalanden som gjorts piskar upp hatstämning i samhället som bidrar till hot och trakasserier mot en elev, vars förälder endast tagit sitt föräldraansvar genom att måna om sitt barns skolgång och använt sina rättigheter att kunna kritisera och ifrågasätta inslag i utbildningen som inte är objektiva utan politiskt färgade väcker frågor kring statsrådens ansvar för det som eleven utsatts för. 

Av denna anledning vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:​

 

Står ministern fast vid sitt uttalande, eller är hon nu beredd att vidta åtgärder för att säkerställa att även politiskt aktiva föräldrar ska kunna känna sig trygga i att lämna synpunkter på sina barns undervisning i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2634 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02301 U2021/02302 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2634 av Björn Söder (SD)
Föräldrars möjligheter att lämna synpunkter på undervisningen och fråga 2020/21:2646 av Lars Andersson (SD) Skolans objektivitetsprincip

Björn Söder har frågat mig om jag står fast vid mitt uttalande, eller om jag nu är beredd att vidta åtgärder för att säkerställa att även politiskt aktiva föräldrar ska kunna känna sig trygga i att lämna synpunkter på sina barns undervisning i skolan. Lars Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att försäkra svenska föräldrar och elever att svenska skolor faktiskt förstår och utövar objektivitetsprincipen.

Som framgår av regeringsformen ska alla som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 § ). Denna objektivitetsprincip gäller tjänstemän vid såväl kommunala som fristående skolor som bedriver utbildning enligt skollagen. Vid utförande av sitt arbete får en tjänsteman inte vägledas av den egna politiska åsikten eller liknande. Vidare ställs i läroplanerna krav på att undervisningen ska vara saklig och allsidig.

Av skollagen framgår att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, att det är rektorn som är ansvarig för att leda och samordna det pedagogiska arbetet i skolan och att det är läraren som ansvarar för undervisningen och beslutar om betyg. Det är läroplanen, kursplanerna och ämnesplanerna som styr, och ska styra, utbildningen och undervisningen i grund- och gymnasieskolan.

Enligt 4 kap. 12 § skollagen ska vårdnadshavare för elever i bl.a. grundskolan erbjudas möjlighet till inflytande över utbildningen. Enligt förarbetena till bestämmelsen är det dock även i förhållande till vårdnadshavarna självklart att det är den pedagogiska personalen som utifrån sin profession har ansvaret för hur undervisningen planeras, genomförs och utvärderas tillsammans med barnen och eleverna (se prop. 2009/10:165 s. 313). Skolans uppdrag vad gäller undervisningens innehåll och formerna för samverkan med elevernas vårdnadshavare är tydligt även i läroplanerna. I läroplanen för grundskolan anges att skolan ska samarbeta med elevernas vårdnadshavare så att man tillsammans kan utveckla skolans innehåll och verksamhet. Vidare anges att det är rektorn som pedagogisk ledare och som lärarnas chef, som har ett särskilt ansvar för att utveckla formerna för samarbete mellan skolan och hemmen och att vårdnadshavarna får information om skolans mål och sätt att arbeta och om olika valalternativ. Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. I läroplanen för gymnasieskolan anges att rektorn har ett särskilt ansvar för att vårdnadshavare får insyn i elevernas skolgång.

Lärare som sköter sitt arbete och undervisar professionellt och allsidigt enligt läroplanen ska känna att de har stöd inte bara av rektorer och huvudmän, utan även av vårdnadshavare och resten av samhället. Lärare ska inte behöva anpassa undervisningen efter vårdnadshavares partipolitiska önskemål. Vidare anser jag fortsatt att lärare ska bemötas med respekt för sitt viktiga uppdrag i en skola och inte behöva vara oroliga för påtryckningar när de i sin undervisning tar upp kontroversiella ämnen i enlighet med läroplanen.

Avslutningsvis har jag stort förtroende för att de som arbetar inom skolväsendet utför sina uppgifter på ett sakligt och korrekt sätt. Det är samtidigt ett fortsatt angeläget uppdrag för regeringen att med olika former av insatser stödja skolan i detta arbete.

Stockholm den 5 maj 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.