Förändrade vapenexportregler

Skriftlig fråga 2006/07:323 av Rådberg, Peter (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-08
Anmäld
2006-12-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-12-14
Besvarad
2006-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga

2006/07:323 Förändrade vapenexportregler

av Peter Rådberg (mp)

till statsrådet Sten Tolgfors (m)

I början av förra året lade regeringens särskilde utredare fram sitt betänkande om översynen av den svenska lagstiftningen om krigsmateriel (Krut, Krigsmaterielutredningen).

I denna föreslogs bland annat en uppmjukning av det nuvarande regelverket till förmån för en mer exportinriktad politik. Inget demokratikriterium föreslogs, och krigsmaterielexportens samstämmighet med Sveriges politik för global utveckling berördes ytterst summariskt i utredningen. Utredningen fick också massiv kritik när den lades fram, bland annat av Miljöpartiet.

En proposition om ny lagstiftning aviserades av den dåvarande socialdemokratiska regeringen till innevarande riksdagsår, något som dock blev inaktuellt efter valresultatet.

Miljöpartiet är starkt kritiskt till den svenska vapenexporten, som fördubblats sedan år 2000. Samtidigt som den grundläggande lagstiftningen i mångt och mycket är restriktiv, har en mycket tillåtande praxis utvecklats på odemokratisk väg. Vi tillåter de facto export av krigsmateriel till länder som befinner sig i krig eller på andra sätt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Det behövs onekligen nya regler @ men det måste vara regler som går i restriktiv riktning och inte de regler som förespråkas i Krut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

När avser ministern att lägga fram en proposition om ny krigsmateriellagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:323 besvarad av Statsrådet Sten Tolgfors

den 14 december

Svar på fråga

2006/07:323 Förändrade vapenexportregler

Statsrådet Sten Tolgfors

Peter Rådberg har frågat mig när jag avser att lägga fram en proposition om ny krigsmateriellagstiftning med hänvisning till att betänkandet Krut lades fram år 2005.

Innan han framför själva frågan uttrycker Peter Rådberg Miljöpartiets starka kritik till den svenska vapenexporten, samtidigt som han hävdar att den praxis som tillämpas i utförselärenden utvecklats på odemokratisk väg.

Först vill jag framhålla att det är Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som fattar beslut om utförseltillstånd i krigsmaterielärenden, enligt gällande lag och fastställda riktlinjer. ISP kan överlämna enskilda beslut till regeringen. Så har inte skett under senare år. Därför avser jag inte att kommentera enskilda utförselärenden.

Sverige har en grundlig exportkontroll av krigsmateriel och andra strategiska produkter. Lejonparten av vår export, drygt 75 %, går till andra västliga industrinationer. De länder som i övrigt kommit ifråga har omsorgsfullt prövats för att säkerställa att de uppfyller riktlinjernas krav. Det handlar i varje enskilt fall om att göra en helhetsbedömning av alla för ärendet betydelsefulla, och just då aktuella, omständigheter.

Beträffande Peter Rådbergs påstående att rådande praxis på området utvecklats på odemokratisk väg, vill jag framhålla att Sverige vid en internationell jämförelse har något som är unikt i detta sammanhang, nämligen full parlamentarisk insyn i samtliga exportärenden. Det sker genom Exportkontrollrådet, som består av representanter för samtliga riksdagspartier, det vill säga även frågeställarens parti. Rådets ledamöter ges full insyn i, och möjligheter att ge synpunkter inför, handläggningen av utförselärenden genom att samtliga utförselbeslut för exportförsäljning fortlöpande redovisas. Denna procedur säkerställer en parlamentarisk roll i tillämpningen av lagen och riktlinjerna, och dessutom ett medinflytande innan viktigare beslut fattas. Syftet med det svenska systemet är just att skapa bred förankring av exportkontrollpolitiken och främja kontinuiteten i den förda politiken.

Beträffande den direkta frågan om en eventuell proposition kan jag meddela att det inom Regeringskansliet pågår en beredningsprocess rörande det förslag som lades fram i betänkandet SOU 2005:9. När beredningsprocessen är avslutad avser regeringen att återkomma till riksdagen med närmare besked.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.