Förankring av brexitförhandlingarna

Skriftlig fråga 2017/18:33 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-22
Överlämnad
2017-09-25
Anmäld
2017-09-26
Svarsdatum
2017-10-04
Sista svarsdatum
2017-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Storbritannien har valt att lämna Europeiska unionen och lämnade i mars i år den formella ansökan om utträde ur unionen.

Den 19 juni träffades EU-27:s chefsförhandlare och den brittiska sidan för första gången. Vid mötet bestämdes hur förhandlingsprocessen framåt ska se ut. EU:s och Storbritanniens förhandlare ska träffas var fjärde vecka. Under våren och sommaren har båda sidor presenterat en rad diskussionsunderlag med förslag på hur den framtida relationen ska se ut.

Förhandlingarna ska varvas med information till Europaparlamentet och till rådet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

Kan statsrådet i detalj redogöra för hur denna förankringsprocess med rådet sker i praktiken och hur statsrådet och regeringen planerar att hålla riksdagen uppdaterad om förhandlingsprocesserna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:33 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:33 av Ulrika Karlsson i Uppsala (M) Förankring av brexitförhandlingarna

Ulrika Karlsson har angående förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU, frågat mig dels hur Europeiska kommissionens förankringsprocess med EU-rådet sker i praktiken, dels hur regeringen avser att hålla riksdagen uppdaterad om förhandlingsprocesserna.

Kommissionen har uppdraget att för EU sköta förhandlingen rörande Storbritanniens utträde ur EU. Till chefsförhandlare har den franske politikern och tidigare EU-kommissionären Michel Barnier utsetts, som till sin hjälp har en expertgrupp (taskforce) som för ändamålet inrättats i Kommissionen.

De breda ramarna för EU:s förhandling ges i riktlinjer som antas av Europeiska rådet i dess sammansättning enligt artikel 50 i EU-fördraget, alltså utan Storbritannien. Den första omgången sådana riktlinjer antogs den 29 april i år och innebär bl.a. att Europeiska rådet godkänner det som sades om förhandlingsförfarandet i ett uttalande som de 27 medlemsstaternas stats- och regeringschefer gjorde den 15 december 2016.

Europeiska rådets riktlinjer kompletteras av mer detaljerade bestämmelser i förhandlingsdirektiv. De första direktiven antogs av rådet (allmänna frågor, artikel 50) den 22 maj. Sammantaget utgör dessa dokument det förhandlingsmandat som kommissionen har att följa.

För förankringsprocessen inrättade rådet den 22 maj en ad hoc-arbetsgrupp för brexitförhandlingarna. I denna arbetsgrupp ingår representanter för de 27 medlemsstaterna och arbetet leds av en permanent ordförande från rådets generalsekretariat.

Allteftersom förhandlingarna har utvecklats har de olika delarna av EU:s förhandlingsmandat omsatts i positionspapper som överlämnats till den brittiska sidan.

Inför överlämnandet har positionspappren av kommissionens taskforce förankrats med medlemsstaterna i arbetsgruppen. Där diskuteras vidare hur förhandlingarna ska skötas och slutligen har arbetsgruppen efter varje avslutad förhandlingsrunda informerats om utfallet. Vid gruppens senaste möte den 28 september behandlades resultatet av den fjärde förhandlingsrundan.

Positionspapper och annat material om förhandlingarna läggs upp på kommissionens taskforces hemsida.

Utöver i arbetsgruppen förankras förhandlingsarbetet löpande i de Ständiga representanternas kommitté (Coreper), i rådet (allmänna frågor) och Europeiska rådet. När det är lämpligt kan också stats- och regeringschefernas nära medarbetare i den s.k. sherpakretsen involveras (i Sveriges fall statsministerns statssekreterare för internationella frågor, Hans Dahlgren). I samtliga fall möts dessa organ och grupper i sammansättning enligt artikel 50, alltså utan brittiskt deltagande.

EU:s förhandling sker inom de ramar som mandatet ger. De båda komponenterna i mandatet – Europeiska rådets riktlinjer och rådets direktiv – var föremål för sedvanligt samråd med EU-nämnden i de olika stadierna inför respektive beslut om antagande. När det blir aktuellt att revidera och utveckla mandatet kommer förnyade samråd att aktualiseras.

Utöver samråd om mandatet redovisas förhandlingsläget och regeringens bedömning för EU-nämnden inför de tillfällen då förhandlingen tas upp i Europeiska rådet respektive rådet, senast fredagen den 22 september vid samrådet inför rådet (allmänna frågor, artikel 50) den 25 september.

I tillägg till de ordinarie samråden med EU-nämnden ger statssekreterare Dahlgren löpande, efter samråd med EU-nämndens presidium, allmän information om utträdesprocessen till EU-nämndens informella beredningsgrupp.

Stockholm den 3 oktober 2017

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.