Till innehåll på sidan

Fordonsindustrin och regeringens handelspolitik

Skriftlig fråga 2017/18:1021 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-13
Överlämnad
2018-03-14
Anmäld
2018-03-15
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Trump har för avsikt att införa tullar på stål och aluminium. Detta är högst beklagligt och kommer att försvåra för Sverige och EU och vår handel med USA.

EU diskuterar nu motåtgärder mot de amerikanska tullarna. Regeringens linje är att EU ska införa tullar på amerikanska varor. Risken är att ett sådant agerande skulle eskalera handelskonflikten ytterligare.

Trump har sagt att om EU inför tullar som motåtgärder kommer USA att införa ytterligare tullar med fokus på europeisk bilindustri. Handelsministern har visat stöd för införande av nya EU-tullar, vilket är beklagligt.

Genom att i stället gå genom världshandelsorganisationen och låta dem i god ordning hantera den uppkomna situationen skulle vi kunna undvika ett handelskrig.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Vilka konsekvenser räknar regeringen och statsrådet med att regeringens förda politik kommer att få för den svenska fordonsindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1021 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1021 av Jörgen Warborn (M)
Fordonsindustrin och regeringens handelspolitik

Jörgen Warborn har frågat mig vilka konsekvenser regeringen och jag räknar med att regeringens förda politik avseende EU:s reaktion på USA:s tullhöjningar på stål och aluminium kommer få för svensk fordonsindustri.

Regeringen har, sedan det amerikanska beslutet om tullhöjningar på stål och aluminium kom, understrukit vikten av EU-enighet samt vikten av att inte bidra till en eskalering av situationen. I handelskonflikter finns inga vinnare, bara förlorare.

Regeringen anser, liksom Jörgen Warborn, att Världshandelsorganisationen, WTO, är rätt forum för att lösa handelskonflikter. Regeringen har därför stött EU-kommissionär Malmströms plan på att EU ska ta tvisten med USA till WTO. WTO:s regler innebär att ett land som drabbas av ett annat lands skyddsåtgärder har rätt att vidta vissa motåtgärder. Regeringen anser att EU kan använda sig av denna WTO-rättsliga möjlighet, om och när så är lämpligt.

I den kommande processen kommer regeringen noggrant bevaka det svenska intresset av att undvika en handelskonflikt. Regeringens bedömning är att svensk industri, inklusive svensk fordonsindustri, långsiktigt gynnas av en öppen och regelbaserad internationell handel.

Stockholm den 21 mars 2018

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.