Förebyggande åtgärder mot ökat spelberoende

Skriftlig fråga 2015/16:951 av Amir Adan (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-10
Överlämnad
2016-03-10
Anmäld
2016-03-11
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Spelberoendes riksförbund slår larm om att spelberoendet hos unga fortsätter att öka och detta framför allt i gruppen unga män. Trots det befintliga statliga monopolet finns det ett stort utbud, en kraftig efterfrågan samt reklam i överflöd.

I Folkhälsomyndighetens rapport Metoder för att förebygga spelproblem påvisas de enorma konsekvenser ett spelmissbruk kan få. Utöver de uppenbara ekonomiska problem som kan uppstå för spelberoende människor är risken för sociala och hälsomässigt negativa effekter överhängande. Unga personer riskerar att fastna i skuldfällor och få en mycket dålig start på vuxenlivet.

Regeringen tillskjuter nu ytterligare medel till Folkhälsomyndigheten samt ger ett uppdrag om att sprida information. Samtidigt menar Folkhälsomyndigheten i sin rapport att forskarna är långt ifrån ense om effektiviteten av sådana satsningar. 

Med hänsyn till ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att verka för att förebygga ett ökat spelberoende hos unga?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:951 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/01883/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:951 av Amir Adan (M) Förebyggande åtgärder mot ökat spelberoende

Amir Adan har frågat mig hur jag och regeringen avser att verka för att förebygga ett ökat spelberoende hos unga.

Skadeverkningar av spel drabbar vissa grupper av befolkningen i högre grad än andra. Bland unga i åldersgruppen 16–17 år är andelen problemspelare fyra procent. Spelproblem finns i hela befolkningen men är vanligast bland personer i utsatta situationer, som t.ex. utlandsfödda och låginkomsttagare.

Jag är medveten om att de negativa konsekvenserna kan vara omfattande, både för den som tappat kontrollen över sitt spelande och hans eller hennes nära anhöriga och vänner.

Regeringen har därför gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra insatser för att förebygga spelproblem. I uppdraget ingår att ta fram och sprida ett nationellt kunskapsstöd om spelproblem och hur de kan förebyggas, verka för samordning på nationell nivå, fortsätta att bedriva befolkningsundersökningen Swelogs samt överväga behov av uppföljningssystem och eventuellt förbereda ett sådant. Det ska finnas ett kunskapsstöd tillgängligt senast den 31 december 2016. Folkhälsomyndigheten ska inom ramen för sitt arbete särskilt uppmärksamma och sprida kunskap om hur man kan motverka att barn och unga börjar spela om pengar. Folkhälsomyndigheten ska även uppmärksamma skillnader mellan kvinnor och män.

Uppdraget syftar till att stödja ett effektivt och kunskapsbaserat förebyggande arbete på nationell, regional och lokal nivå.

Socialdepartementet har på uppdrag av regeringen tagit fram en promemoria med förslag och överväganden som ska motverka spelmissbruk och minska de skadliga effekterna av överdrivet spelande med pengar. Promemorian Förebyggande och behandling av spelmissbruk var på remiss till och med den 26 januari i år. Den bereds för närvarande inom regeringskansliet.

Vidare har en särskild utredare getts i uppdrag att lämna förslag till en ny spelreglering, som ska syfta till att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2017.

Stockholm den 16 mars 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.