Till innehåll på sidan

förebyggande säkerhetsarbete i Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2000/01:221 av Carnerö, Åke (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-15
Anmäld
2000-11-21
Besvarad
2000-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2000/01:221

av Åke Carnerö (kd) till försvarsminister Björn von Sydow om förebyggande säkerhetsarbete i Försvarsmakten

Årligen skadas pliktpersonal under sin grundutbildning. Det är därför viktigt att Försvarsmaktens förebyggande säkerhetsarbete ständigt utvecklas för att minimera antalet skador.

Vid Värnpliktsrådets uppvaktning inför Försvarsutskottet nyligen diskuterades bl.a. olycksfalls- och tillbudsrapporteringens betydelse i säkerhetsarbetet. För att rätt kunna följa upp och utvärdera allt säkerhetsarbete måste denna rapportering kunna ske kontinuerligt och vara väl förankrad bland både den anställda personalen och pliktpersonalen.

Jag vill fråga statsrådet Björn von Sydow:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidtaga för att förstärka olycksfalls- och tillbudsrapporteringen inom Försvarsmakten?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:221 besvarad av

den 22 november

Svar på fråga 2000/01:221 om förebyggande säkerhetsarbete i Försvarsmakten

Försvarsminister Björn von Sydow

Åke Carnerö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förstärka olycksfalls- och tillbudsrapporteringen inom Försvarsmakten.

Försvarsmakten arbetar kontinuerligt på att förbättra säkerheten för både anställd och totalförsvarspliktig personal.

Det viktigaste arbetet inom Försvarsmakten för att förebygga olyckor och skador sker genom att påverka attityder hos både anställda och totalförsvarspliktiga och därigenom öka säkerhetsmedvetandet hos dem. Detta sker främst genom utbildningsinsatser för totalförsvarspliktiga och för yrkesofficerare.

Säkerhetsinstruktionen för Försvarsmakten bearbetas och förbättras kontinuerligt och ett soldatreglemente för utbildningssäkerhet har tagits fram.

Olycksfalls- och tillbudsrapporteringen fyller i detta avseende en viktig roll då det ökar kunskapen och erfarenheter på ett systematiskt sätt sprids inom myndigheten.

Jag avser att föreslå regeringen att ge Försvarsmakten i uppdrag att inkomma med en redovisning av det säkerhetsfrämjande arbetet och en handlingsplan för det framtida arbetet. Det är av vikt att redovisningen innehåller åtgärder för att säkerställa att det säkerhetsfrämjande arbetet når ut till utbildningsenheterna.

Därutöver bereder Försvarsdepartementet Pliktutredningens förslag om ett förbättrat personskadeskydd för totalförsvarspliktiga. Det är min förhoppning att regeringen, i samband med den försvarspolitiska propositionen som regeringen planerar att överlämna till riksdagen under hösten 2001, kan lämna förslag till förbättringar i linje med Pliktutredningens förslag.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.