Till innehåll på sidan

Förenklade regler för inglasning av balkonger

Skriftlig fråga 2023/24:434 av Alireza Akhondi (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-21
Överlämnad
2023-12-21
Besvarad
2024-01-04
Sista svarsdatum
2024-01-04
Svarsdatum
2024-01-04
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Jämfört med andra länder i Norden, men även övriga Europa, har marknaden för balkonginglasning utvecklats långsamt i Sverige. Orsakerna till detta är flera, bland annat krävs det ett separat bygglov för varje balkong, samtidigt som gestaltningsprogram och detaljplaner hos den enskilda kommunen avgör utfallet. Därtill kalkyleras enkelt inglasade balkonger i de flesta kommuner som en del av bruttoarean. Bygglovsprocessen blir därför ofta lång, subjektiv och dyr, ibland upp emot 20–25 procent av produktkostnaden, och resulterar alltför ofta i ett avslag.

Den nuvarande regleringen är förlegad och varken anpassad till dagens moderna arkitektur eller människors önskan att bestämma över sitt eget boende. Dessutom gör de nordiska väderförhållandena det svårt att utnyttja balkongen, då det ofta både blåser och regnar samt är kyligt. Att inte ges möjlighet att glasa in sin balkong innebär att många har betalat för något som de inte kan nyttja. Att glasa in sin balkong har därtill bevisliga energi- och hållbarhetsvinster.

Det borde vara självklart att lägenhetsägare, likt villaägare genom Attefallsreformen, ges större frihet att bestämma över sitt eget boende. En smidare process med fler inglasade balkonger skulle dessutom ge många mindre byggföretag en efterlängtad ekonomisk skjuts och skapa fler arbetstillfällen.

När nu regeringen bereder utredningen Ett nytt regelverk för bygglov, SOU 2021:47, som bland annat tittar på hur bygglov kan förenklas för mindre fasadändringar, bör regelförenklingar för enkel inglasning av balkonger finnas med. Det bör bland annat ske genom att inte kalkylera en enkelt inglasad balkong som en del av bruttoarean. För en regering som värnar den enskildes frihet och minskad regelbörda för företagen borde förenklingar av bygglovet för inglasning av balkonger ha en självklar plats i översynen av bygglagen.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson är därför följande:

 

Kommer statsrådet och regeringen att i sin beredning av Ett nytt regelverk för bygglov, SOU 2021:47, med målet om mindre regelkrångel och ökad frihet för den enskilde, se över möjligheten till regelförenklingar för inglasning av balkonger?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:434 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03907 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:434 av Alireza Akhondi (C)
Förenklade regler för inglasning av balkonger

Alireza Akhondi har frågat mig om jag och regeringen i beredningen av Ett nytt regelverk för bygglov, SOU 2021:47, med målet om mindre regelkrångel och ökad frihet för den enskilde, kommer att se över möjligheten till regelförenklingar för inglasning av balkonger.

Krångliga regelverk hämmar bostadsmarknaden och regeringen avser därför att genomföra omfattande regelförenklingar.

Regelverket för bygglov m.m. har utretts i betänkandet Ett nytt regelverk för bygglov (SOU 2021:47) även kallad Bygglovsutredningen. Syftet med utredningen var att skapa ett enklare, effektivare och mer ändamålsenligt regelverk som samtidigt säkerställer angelägna allmänna och enskilda intressen och ett långsiktigt hållbart byggande av bl.a. bostäder. I betänkandet föreslås ett antal ändringar som skulle innebära att färre åtgärder kräver bygglov.

Bygglovsutredningen lämnar inga förslag och gör heller inga särskilda överväganden som rör just inglasning av balkonger. Men förslag i betänkandet kan ändå omfatta inglasning av balkonger, exempelvis föreslås ändringar i lovplikten vad gäller fasadändringar. Betänkandet har remitterats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 4 januari 2024

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.