Förenklingar i plan- och bygglagen

Skriftlig fråga 2016/17:429 av Tina Ghasemi (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-01
Överlämnad
2016-12-05
Anmäld
2016-12-06
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Att jobben blir fler är en förutsättning för nödvändiga satsningar på bland annat välfärden och rättsväsendet. Men för att jobben ska bli fler måste även bostäderna bli fler. Bristen på bostäder hindrar både jobb och tillväxt. Bristen kommer med största sannolikhet dessutom att öka efter det stora antalet asylsökande som Sverige tagit emot de senaste åren. Många åtgärder behövs därför för att vända utvecklingen, men regeringen har hittills enbart presenterat halvmesyrer.

Ett av hindren utgörs av omfattande tvingande byggnormer som byggherrar måste förhålla sig till. Alliansregeringen vidtog en rad åtgärder för att minska antalet krångliga regler, och att byggandet i Sverige just nu är det högsta på flera år måste ses i ljuset av detta. Samtidigt finns det åtskilligt kvar att göra, och fler förenklingar i plan- och bygglagen måste till för att öka takten i bostadsbyggandet. Det finns till exempel alltför vittgående möjligheter för enskilda individer och organisationer att överklaga och försena nya detaljplaner. Möjligheten att överklaga är en väldigt viktig demokratisk funktion, men ibland överskuggar den det stora behovet av nya bostäder. Handläggningen av överklaganden tar dessutom väldigt lång tid. Frågor beträffande bullernivåer, strandskydd och omfattningen av sakägarkretsen behöver också ses över.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att förenkla plan- och bygglagen för att härigenom förbättra förutsättningarna för byggandet av fler bostäder i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:429 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/07552/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:429 av Tina Ghasemi (M) Förenklingar i plan- och bygglagen

Tina Ghasemi har frågat mig vilka åtgärder som jag och regeringen avser att vidta för att förenkla plan- och bygglagen i syfte att förbättra förutsättningarna för byggandet av fler bostäder i Sverige.

Tina Ghasemi ställer frågan mot bakgrund av att hon anser att det finns alltför långtgående möjligheter för enskilda individer och organisationer att överklaga och försena nya detaljplaner, att handläggningen av överklaganden tar väldigt lång tid, samt att frågor beträffande bullernivåer, strandskydd och omfattningen av sakägarkretsen också behöver ses över.

Det kan först konstateras att regeringen redan har genomfört en rad förändringar och åtgärder för att förbättra förutsättningarna för byggandet av fler bostäder i Sverige, bl.a. har instanskedjan för överklagade detaljplaner förkortats och en förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader antagits. Handläggningstiderna för överklagande mål och ärenden enligt plan- och bygglagen har minskat. Jag delar dock

Tina Ghasemis uppfattning att det finns mer att göra och har i denna fråga högre ambitioner än de exempel som Tina Ghasemi pekar på. Regeringen tog under våren initiativ till samtal med flertalet övriga riksdagspartier om att skapa en bostadspolitik med brett parlamentariskt stöd. Jag kan bara beklaga att samtliga fyra allianspartier i slutändan valde att lämna dessa samtal. Regeringen har därefter aviserat ett program med förslag till 22 åtgärder inom flera olika områden för att underlätta och snabba på plan- och byggprocesser. Regeringen avser bl.a. att se över plan- och bygglagen när det gäller rätten att överklaga beslut om lov och förhandsbesked för sakägare m.fl. i syfte att begränsa kretsen av klagoberättigade samt att se över reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen (de s.k. LIS-reglerna) i syfte är att ytterligare främja landsbygdsutvecklingen i områden med god tillgång till stränder, utan att de värden som strandskyddet långsiktigt syftar till att skydda riskerar att skadas. Gällande trafikbuller kan konstateras att Boverket enligt ett pågående uppdrag i regleringsbrevet ska följa upp bestämmelserna i förordningen (2015:2016) om trafikbuller vid bostadsbyggnader och beskriva effekterna av förordningen samt analysera vilka effekter mer tillåtande riktvärden skulle kunna leda till. Regeringen kommer med hänsyn till riksdagens tillkännagivande 2015 (med anledning av bet. 2014/15:CU10) samt med beaktande av vad som framkommer i redovisningen av Boverkets regleringsbrevsuppdrag överväga åtgärder i fråga om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Andra förslag som ingår i det s.k. 22-stegsprogrammet är bl.a. att se över plan- och bygglagen i syfte att utveckla översiktsplaneringen, införa en tidsfrist för länsstyrelsens beslut efter överprövning på eget initiativ av en kommuns beslut att t.ex. anta en detaljplan, införa en möjlighet för kommuner att begära att länsstyrelsen lämnar ett planeringsbesked, begränsa detaljplanekravet samt öka möjligheten att lämna delegation till kommunstyrelse och byggnadsnämnd. Därutöver har ett förslag om att öka möjligheterna att bygga bostäder med stöd av tidsbegränsade bygglov remitterats. Dessa och andra åtgärder bör sammantaget förbättra förutsättningarna för byggandet av fler bostäder i Sverige.

Stockholm den 14 december 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.