Företagare och familjeveckan

Skriftlig fråga 2020/21:951 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Mitt under brinnande pandemi, när Företagssverige flaggar för att våren kommer att kantas av uppsägningar och konkurser, kommer regeringen med förslaget att införa en ny förmån för föräldrar i socialförsäkringsbalken: Familjedagspenning, i dagligt tal kallat familjeveckan.

Det är naturligtvis mycket värt för föräldrar med barn i åldrarna 4–6 år att kunna vara lediga på lov och helgdagar, men i det här läget blir det på bekostnad av skattemedel som skulle kunna användas till mer angelägna verksamheter.

När Sverige behöver fler arbetade timmar för att finansiera skola, vård och rättsväsen, aviserar regeringen i stället ett förslag som tar fullt friska och arbetsföra människor ur arbete för att kunna ta sig en extra semestervecka.

Därtill blir det på bekostnad av företagare som belastas med ökade kostnader, ökade planeringssvårigheter och en ökad kompetensbrist. Och detta i coronavirusets kölvatten där företagare redan är hårt prövade och många är oroliga för företagets fortlevnad och sina anställdas arbetstillfällen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för företagare och företag när det uppstår kompetensbrist i företaget med anledning av familjeveckan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:951 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:951 av Ann-Sofie Alm (M)
Företagare och familjeveckan

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta för företagare och företag när det uppstår kompetensbrist i företaget med anledning av familjeveckan.

Införandet av familjeveckan innebär att anställda med barn i aktuellt åldersintervall kommer att öka sin frånvaro något. Antalet tillkommande frånvarotillfällen är dock begränsat för de anställda och föräldrarna förväntas i god tid anmäla tid för frånvaro vilket ökar förutsättningarna för arbetsgivarna att planera verksamheten. Föräldralediga anställda är vanligen förekommande i alla företag och utvidgningen av ledighetsrätten genom familjeveckan innebär därför inte att helt nya rutiner introduceras. Den tillkommande ledigheten är till sin natur tillfällig och kortvarig.

Familjeveckan ger ökade möjligheter till flexibilitet i arbetslivet, särskilt i de sektorer och branscher där inflytandet över arbetstidens förläggning är små. Ett mer hållbart arbetsliv kan på sikt innebära att sjukfrånvaro och deltidsarbete kan minska i omfattning vilket innebär en förbättrad kompetensförsörjning. Förslaget om familjeveckan är nu ute på remiss till februari 2021.

Stockholm den 28 december 2020

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.