Till innehåll på sidan

Företagens kostnader för att deklarera moms

Skriftlig fråga 2005/06:1034 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-17
Anmäld
2006-02-17
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2005/06:1034 av Bertil Kjellberg (m) till finansminister Pär Nuder (s)

Företagens kostnader för att deklarera moms

I Skatteverkets senaste rapport redovisar man att företagens kostnader för att deklarera moms har ökat med 17 % under den senaste tioårsperioden. Ökningen drabbar främst små företag, det vill säga dem med 0@4 anställda. Man kan även utläsa av rapporten att ökningen delvis beror på de krångliga momsreglerna. Detta är ett hårt slag mot alla Sveriges småföretagare.

Min fråga till finansminister Pär Nuder är således:

Vilka konkreta åtgärder avser finansministern att vidta för att minska kostnaderna för redovisningar av moms för framför allt små och medelstora företag?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1034 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:1034 om företagens kostnader för att deklarera moms

Finansminister Pär Nuder

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att minska kostnaderna för redovisningar av moms för framför allt små och medelstora företag.

Regeringen anser det viktigt att de administrativa kostnaderna för företagen minskar och har därför i en skrivelse till riksdagen presenterat ett samlat handlingsprogram för en minskad administration för företagen (skr. 2004/05:48). I budgetpropositionen för 2006 understryker regeringen också betydelsen av bland annat Skatteverkets arbete med förenklingar av det egna regelverket samt med att utarbeta förslag till förenklingar av de nationella och internationella regelverken. Regeringen gör bedömningen att den administrativa bördan som företagen hade den 1 juli 2004 för att hantera regelverken inom skatteområdet bör ha minskat med 20 % senast den 30 juni 2010. En rad åtgärder har vidtagits, och kommer att vidtas, för att uppnå detta mål.

Som ett led i arbetet med att uppfylla målet har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå reformerade förfaranderegler på såväl det direkta som det indirekta beskattningsområdet (dir. 2005:129). Utgångspunkten i arbetet ska vara en fortsatt utveckling mot minskad administrativ börda för de skattskyldiga. Utredaren ska i sitt arbete eftersträva en minskning av företagens kostnader för att upprätta, lagra och överföra information och uppgifter som är nödvändiga för tillämpningen av skattebestämmelserna. Utredaren ska redovisa uppdraget före utgången av år 2007.

Vidare har riksdagen nyligen antagit regeringens förslag om elektronisk skattedeklaration genom ombud. Reglerna, som träder i kraft den 1 april 2006, innebär en väsentlig minskning av den administrativa bördan avseende företagens redovisning av bland annat mervärdesskatt.

Regeringen avser dessutom att inom kort lägga fram en proposition till riksdagen avseende förenklade bokförings- och redovisningsregler. Förslaget åtföljs av förslag på skatteområdet som är kopplade till de förenklingarna.

Även arbetet med de gemensamma mervärdesskattereglerna inom EU bedrivs med målet att minska de administrativa kostnaderna. För närvarande förhandlas ett förslagspaket från kommissionen som syftar till att förenkla de administrativa skyldigheterna inom mervärdesskatteområdet för företag med gränsöverskridande handel. Bland annat föreslås att företag som är skattskyldiga i medlemsstater som de inte är etablerade i elektroniskt ska kunna vända sig till en enda skattemyndighet, nämligen myndigheten i den egna etableringsstaten (”en enda kontaktpunkt” eller ”one stop”). Där ska alla skyldigheter kunna fullgöras när det gäller registrering och lämnande av mervärdesskattedeklaration.

Ett arbete med att minska kostnaderna för bland annat redovisningen av momsen pågår således.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.