företagsamhet

Skriftlig fråga 2001/02:290 av Dunker, Anne-Katrine (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-27
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga 2001/02:290

av Anne-Katrine Dunker (m) till näringsminister Björn Rosengren om företagsamhet

Regeringen har länge lovat satsa på ett bättre företagsklimat, men löftena har inte infriats. Tvärtom har regelverken ökat och lagt ytterligare sten på bördan för företagen vilket ger allvarliga konsekvenser för sysselsättningen. I Gävleborgs län t.ex. minskar nyföretagandet samtidigt som konkurserna ökar. Höga skatter och krångliga regler hindrar tillväxt, inte minst för små och medelstora företag, vilket i synnerhet drabbar kvinnliga företagare som vanligtvis driver mindre företag.

Det var rättegång i min hemkommun häromdagen. Två frisörer stod åtalade då de inte anmält sin salong till bygg- och miljökontoret. Visst har företagarna gjort fel, men de hade kontaktat arbetsförmedling, skattemyndighet, starta-eget-rådgivning m.fl. för att ta reda på vilka regler som gäller, men ingen hade uppgiften om bygg- och miljökontoret.

Små företag i landsorten är betydelsefulla @ jag skulle vilja säga livsavgörande för många små orter, inte minst i mitt hemlän Gävleborg. Småföretagsdelegationen tog fram förslag som ännu inte verkställts och av Simplexgruppen märks inte särskilt mycket. Det brådskar och många väntar på ett klargörande om regelförenklingar.

Jag vill därför fråga ministern följande:

Vilka nya åtgärder för att underlätta företagandet tänker ministern lägga fram som gör att små företag, likt frisörerna i Storvik, inte onödigtvis ska drabbas av både straffavgift och riskera att hamna i brottsregistret?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:290 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2001/02:290 om företagsamhet

Näringsminister Björn Rosengren

Anne-Katrine Dunker har frågat mig vilka nya åtgärder jag avser att vidta för att underlätta företagandet på sätt att små företag inte onödigtvis ska drabbas av både straffavgift och riskera att hamna i brottsregistret.

Anne-Katrine Dunker refererar till ett färskt fall från Gävleborgs län, som vad jag förstår, handlar om två frisörer som inte anmält sina lokaler för hygienisk behandling och därför fått både miljösanktionsavgift och anmälts till åtal. Som minister har jag inte möjlighet att uttala mig om reglernas tillämpning i enskilda fall men förstår naturligtvis att det i uppstartningsskedet av en verksamhet kan förefalla hårt med både miljösanktionsavgift och åtal.

Att regelverket, i det här fallet miljöbalken, är utformat på sätt att det uppmuntrar företagande samtidigt som skyddet för miljön och människors liv och hälsa inte äventyras, är en självklarhet. Med detta som bakgrund kan jag berätta att den parlamentariskt tillsatta miljöbalkskommittén i sina direktiv har bl.a. fått i uppgift att se över "miljösanktionssystemet, dess effektivitet och samspel med andra myndighetsingripanden" (dir 1999:109, s. 1). Med andra ord den typ av regler som Anne-Katrine Dunker refererar till. Kommittén kommer att lägga ett principbetänkande till sommaren som, vad jag inhämtat, bl.a. kommer att beröra dessa frågor. Det vore olämpligt att i övrigt försöka påverka eller föregripa det utredningen kommer fram till.

I övrigt delar jag Dunkers uppfattning att småföretagen är viktiga för näringslivets utveckling i hela landet. Småföretagens situation uppmärksammades t.ex. i propositionen (prop. 2001/02:4) En politik för tillväxt och livskraft i hela landet där också en rad förslag som syftar till att stärka företagsamheten och utveckla entreprenörskap presenterades.

Dunker påstår också att småföretagsdelegationens förslag ännu inte verkställts.

Inledningsvis vill jag säga att småföretagsdelegationens förslag har varit av stor betydelse för regeringens arbete med småföretagsfrågor och har bl.a. inneburit att medvetenheten om småföretagarnas särskilda villkor har ökat inom exempelvis departementet och myndigheter.

Vad förslagen beträffar anser regeringen att åtgärder vidtagits för att undanröja majoriteten av de hinder för tillväxt som delegationen identifierade. I budgetpropositionen för år 2000 redovisade regeringen mer utförligt åtgärder med anledning av småföretagsdelegationens förslag.

Regeringen har dock exempelvis genomfört hela det paket av åtgärder som delegationen föreslog för att förstärka det mer systematiska arbetet med regelförenkling. Regeringen har förbättrat möjligheterna att göra avsättningar till periodiseringsfond och vidtagit ett antal åtgärder för att förbättra informationen för småföretagare och underlätta kontakten med myndigheterna. I detta sammanhang kan nämnas projektet Kontakt-N som sedan en tid tillbaka drivs i samarbete mellan Patent- och Registreringsverket och Riksskatteverket. Kontakt-N är en gemensam Internetportal för PRV och RSV där det ska räcka att lämna sina uppgifter en gång, elektroniskt vid registrering av företag. Jag kan även nämna Företagarguiden som är ett samverkansprojekt mellan de för företagen viktigaste myndigheterna. Företagarguiden är en Internetportal där besökaren finner samlad information om de medverkande myndigheterna och även har möjlighet att ställa frågor utan att behöva känna till vilken myndighet som är ansvarig.

Simplex-gruppen inom Näringsdepartementet övervakar att samtliga nya eller förändrade regelförslag som kan ha effekter av betydelse för småföretagare underställs en särskild konsekvensanalys. När det gäller förenklingar av det befintliga regelverket kommer skattelagstiftning, miljölagstiftning och arbetsrättslagstiftning i första hand att prioriteras. Inom såväl Regeringskansliet som utredningsväsendet pågår arbeten på dessa områden.

Som ytterligare insatser för att förbättra det gällande regelverket på dessa nyckelområden har regeringen lagt ut uppdrag, eller kommer att lägga ut uppdrag, på sex myndigheter. Uppdragen innebär att myndigheterna får i uppgift att identifiera regelverk (lag, förordning, myndighetsföreskrift) som inte anpassats till samhällsutvecklingen, inte är anpassade till mindre företags villkor eller av annan anledning i något avseende inte längre är ändamålsenliga. Svaren från myndigheterna kommer att ges i början av nästa år.

Det jag ovan redovisat visar att regeringen på flera sätt främjar företagandet i Sverige, inte minst de små företagen. Samtidigt vill jag säga att det återstår saker att göra för att förbättra villkoren för småföretagen. Vi har kommit en bit på vägen, men att förbättra förutsättningarna för ett växande näringsliv är en långsiktig och kontinuerlig process som jag avser att driva vidare med oförminskad kraft.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.