Företagsflykt på grund av energikris

Skriftlig fråga 2020/21:105 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-24
Överlämnad
2020-09-25
Anmäld
2020-09-29
Svarsdatum
2020-10-07
Sista svarsdatum
2020-10-07
Besvarad
2020-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

På grund av den svenska energikrisen riskerar Sverige att mista företag som i stället flyttar sin verksamhet utomlands.

Det skulle kunna vara mer fördelaktigt att ha vår produktion i något annat EU-land på grund av problematiken kring elförsörjningen, säger Lars-Göran Nilsson på börsnoterade företaget Profilgruppen till Fplus. Men det är inte bara Profilgruppen som har drabbats av eleffektbristen. Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelskammaren, har enligt Fplus sett att många företag hämmas i sin utveckling på grund av detta. Han beskriver bristen på planerbarhet och höga priser som de största problemen med elförsörjningen i södra Sverige.

Av denna anledning vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att lösa energikrisen i de södra delarna av landet för att på så sätt förhindra att företag flyttar sin verksamhet utomlands?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:105 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I2020/02417

Infrastrukturdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:105 av Björn Söder (SD)
Företagsflykt på grund av energikris

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa energikrisen i de södra delarna av landet för att på så sätt förhindra att företag flyttar sin verksamhet utomlands?

En robust el- och energiförsörjning med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle och för klimatomställningen med ökad elektrifiering.

Jag är glad för att vi varit framgångsrika med att locka till oss industri till Sverige, såsom Northvolt, Facebook och Google. Jag tror att framgångsfaktorer bland annat finns att hitta inom elsektorn där vi har hög leveranssäkerhet och tillgång till el från i huvudsak icke fossila källor.

Sverige har historiskt stora elöverskott. Jag är medveten om att det finns platser i Sverige där elnätens kapacitet i dag inte klarar av anslutning av nya industrier utan att det krävs nätförstärkningar. Svenska kraftnät kommer mot bl.a. denna bakgrund att investera 17 miljarder kronor de kommande tre åren jämfört med knappt 7 miljarder kronor den senaste treårsperioden. Inför vinter 2020/2021 har kapaciteten till Skåne ökats från 750 MW till 1150 MW.

Samtidigt kan ingen förvänta sig att det alltid och överallt ska finnas utrymme för att ansluta nya stora elförbrukare till elnätet. Eftersom elnäten i slutänden bekostas av användarna skulle ett sådant elnät bli orimligt dyrt för konsumenter och industri.

Trots prisskillnaderna i Sverige, kan jag samtidigt konstatera att priserna i sommar i södra Sverige varit de lägsta på 5 år och de näst lägsta sedan Sverige delades i elområden hösten 2011. Sverige har de senaste åren även haft bland de lägsta elpriserna i Europa för stora industrikunder, skatter och nätavgifter inräknat.

Regeringen och nätföretagen i Malmö och Stockholm tog förra hösten gemensamt ett initiativ för att säkerställa kapaciteten i Malmö och Stockholm, både på kort- och lång sikt. Regeringen uppdrog samtidigt åt Energimarknadsinspektionen att utreda och föreslå åtgärder för att säkerställa kapaciteten i andra delar av Sverige. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober. Regeringen kommer att analysera förslagen i syfte att säkerställa att ansvariga aktörer vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa att det finns kapacitet till befintliga kunder samt att tillkommande kunder får el inom rimlig tid.

Stockholm den 7 oktober 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.