Till innehåll på sidan

Företagsstöd mot cyberattacker

Skriftlig fråga 2021/22:1646 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-25
Överlämnad
2022-05-27
Anmäld
2022-05-30
Svarsdatum
2022-06-08
Sista svarsdatum
2022-06-08
Besvarad
2022-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ett stort hot mot svenska företag är de växande problemen med cyberattacker, brottslighet som vuxit kraftigt på senare år. I orostider med pågående krig i vårt närområde är riskerna extra stora. Rapportering visar att säkerhetsrutinerna inte hinner med i utvecklingen eller i takt med krisers negativa påverkan.

Den ökade digitaliseringen har lett till att antalet cyberattacker skjutit höjden. Svensk Handel anger att cyberbrotten ökat explosionsartat senare år, och enligt polisen sågs en ökning med 300 procent 2020 jämfört med året innan och ett av tio handelsföretag har drabbats av utpressningsvirus. Annan rapportering anger att Sverige betalar mest i lösensummor i världen. Experter menar att det finns fog för företag att vara oroliga i dag.

Mikael Damberg svarade hösten 2021 på en skriftlig fråga, 2021/22:236, om cyberattacker mot företag. I svaret togs upp att det finns ett nyinrättat nationellt cybersäkerhetscenter som ska stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot. De deltagande myndigheterna ska koordinera arbetet för att förebygga, upptäcka och hantera cyberangrepp och andra it-incidenter samt förmedla råd och stöd avseende hot, sårbarheter och risker. En övergripande struktur på området alltså.

Detta räcker inte för drabbade företag som är under hård press med cyberhot och även annan brottslighet, stigande priser och problem som kriget i Ukraina fört med sig. Det finns behov av att utveckla it-säkerheten för näringslivet. Det måste även skapas en enklare och snabbare form än i dag för rapportering av cyberattacker och hackning för företag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rapportering som gagnar företag. Incitament behövs och dessutom bättre stödfunktioner för verksamheter som blir utsatta.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur avser statsrådet att agera för att skapa ett lättillgängligt rapporteringssystem och stöd till företag som angrips av cyberattacker?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1646 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/01890 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1646 av Mattias Bäckström Johansson Företagsstöd mot cyberattacker

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig hur jag avser att agera för att skapa ett lättillgängligt rapporteringssystem och stöd till företag som angrips av cyberattacker.

Att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot är en prioriterad fråga och ett kontinuerligt arbete för regeringen. Utöver inrättandet av det nationella cybersäkerhetscentret, där samverkan med både privata och offentliga aktörer ingår som en central del, har regeringen vidtagit ett flertal åtgärder

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att det stöd som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) lämnar inom informations- och cybersäkerhet stärks. MSB bör bland annat utveckla sitt användarstöd och stärka CERT-SE, dvs. den funktion som har till uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga it-incidenter.

MSB och Polismyndigheten har fått i uppdrag att utarbeta former och rutiner för delning av information om it-incidenter om de bedöms innefatta brottsliga handlingar samt för att informera aktörer som polisanmäler it-incidenter om att rapportera dessa incidenter till MSB när rapporteringsskyldighet föreligger. Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti 2022.

Vidare har MSB fått i uppdrag att i samverkan med Polismyndigheten, genomföra en nationell informationskampanj under 2022 som riktar sig till allmänheten och till företag för ökad medvetenhet och kunskap om informations- och cybersäkerhet samt förstärkt förmåga att skydda sig mot brott.

Informations- och cybersäkerhet är ett dynamiskt område som utvecklas snabbt. Regeringen följer utvecklingen noga.

Stockholm den 8 juni 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.