Författningsskydd för invandrare

Skriftlig fråga 2005/06:2096 av Höij, Helena (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-09-01
Besvarad
2006-09-15
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Fråga 2005/06:2096 av tredje vice talman Helena Höij (kd) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Författningsskydd för invandrare

Sverige har under många år tagit emot människor som förföljs i sina hemländer. Ofta är det religiösa minoriteter, som exempelvis kopterna, en kristen minoritetsgrupp i Egypten. I andra fall kan det röra sig om oppositionella, till exempel iranier och tidigare irakier.

Bland annat arbetar många kopter för mänskliga rättigheter i hemlandet. Några av dessa har uttryckt oro för att resa till hemlandet och anser sig också förföljda från hemlandet.

Inte sällan fortsätter engagemanget i Sverige. Tyvärr är det så att också förföljelse och trakasserier kan följa med till Sverige.

Ett annat tydligt exempel på att personer från andra länder som bor i Sverige har försökt hindras att utöva sina rättigheter var under det irakiska valet då en vallokal i Stockholm utsattes för ett brandattentat.

Säpo ska garantera alla medborgares fri- och rättigheter genom att upprätthålla författningsskyddet. Författningsskyddet kostar möjligen inte lika mycket som personskyddet men jag noterar ändå att endast stöd till andra polismyndigheter får mindre anslag inom organisationen.

Alla människor som bor i Sverige ska kunna känna sig trygga och veta att de skyddas från trakasserier och fortsatt förföljelse från myndigheter eller andra grupper i sina hemländer.

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att författningsskyddet verkligen omfattar alla Sveriges invånare?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2096 besvarad av

den 15 september

Svar på fråga 2005/06:2096 om författningsskydd för invandrare

Justitieminister Thomas Bodström

Helena Höij har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att författningsskyddet ska omfatta alla Sveriges invånare.

Det är självklart att människor som har flytt sitt hemland och som fått en fristad i Sverige ska kunna utöva sina grundläggande fri- och rättigheter på precis samma villkor som alla andra människor som bor och lever här. Främmande makter eller organisationer får aldrig ges utrymme att försöka tysta ned eller trakassera meningsmotståndare som står under vårt lands beskydd.

Det är Säkerhetspolisen (Säpo) som har till uppgift att bekämpa så kallat flyktingspionage i Sverige. Om Säpo konstaterar att en representant från någon utländsk beskickning i Sverige ägnar sig åt det finns möjligheten att få den personen förklarad persona non grata, det vill säga att ambassaden ombeds sända hem diplomaten i fråga. I andra fall kan Säpo naturligtvis i stället verka för att personen i fråga ska lagföras.

Jag följer Säpos arbete noga på detta område och vet att stora resurser avsätts och att konkreta och goda resultat uppnås.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.