Förföljelse av religiösa minoriteter

Skriftlig fråga 2020/21:1010 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-15
Överlämnad
2020-12-15
Anmäld
2020-12-16
Svarsdatum
2020-12-29
Sista svarsdatum
2020-12-29
Besvarad
2020-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Mellanöstern förföljs yazidier, judar och kristna. I Afrika angrips kristna byar, och unga kvinnor kidnappas och utnyttjas som sexslavar samt tvingas till giftermål. I Kina förtrycks kristna och muslimer. I Pakistan förföljer man kristna och Ahmadiyyamuslimer.

Fortfarande finns det länder som trots att man är medlem i FN har blasfemilagar som förbjuder enskilda personer att konvertera och där man förtrycker de religiösa minoriteterna. Detta gör att miljontals människor i Asien, Mellanöstern och Afrika förnekas rätten till den egna tron och den egna kulturella identiteten.

Även om det finns en del positiva förändringar, där till exempel Israels närmande till flera länder som domineras av sunnimuslimer leder till att man också öppnar upp för religionsfrihet, så kvarstår det faktum att yazidier, judar, kristna, uigurer och Ahmadiyyamuslimer fortfarande förföljs.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern och Sveriges regering för att uppmärksamma samt motverka förföljelse av religiösa minoriteter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1010 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:1010 av Magnus Jacobsson (KD) Förföljelse av religiösa minoriteter

Magnus Jacobsson har frågat mig vad jag som utrikesminister och regeringen gör för att uppmärksamma samt motverka förföljelse av religiösa minoriteter.

Den utveckling vi sett med kraftigt ökad diskriminering, trakasserier, tvångskonvertering och våld kopplat till människors religiösa identiteter i många länder är mycket oroande. Religions- och övertygelsefrihet är en mänsklig rättighet som gäller för alla överallt. Alla människor ska kunna manifestera sin tro eller övertygelse utan rädsla för hot eller förföljelse.

Sverige arbetar på bred front för att försvara och skydda rätten till religions- och övertygelsefrihet samt för att stärka skyddet för personer som tillhör religiösa minoriteter i olika länder. Sverige är aktivt och pådrivande inom EU för att EU fortsatt ska ha en stark och enad röst till skydd för religions- och övertygelsefrihet.

Sverige verkar även inom FN för att försvara och skydda individens frihet att välja religions- eller trosuppfattning och för att skydda minoriteter. FN:s generalförsamling antog 2018 en resolution innehållandes en lista på åtgärder som ses som en handlingsplan med syfte att bekämpa intolerans, stigmatisering och diskriminering mot personer, baserat på religion eller tro.

I FN har Sverige i år verkat för en EU-gemensam linje gällande den resolution om religions- och övertygelsefrihet som antogs i FN:s generalförsamlings den 16 december i år. Resolutionen innehåller hänvisningar om staters ansvar att skydda personer som tillhör religiösa minoriteter, om vikten av att brott som begås mot personer som tillhör religiösa minoriteter utreds och att åtgärder mot diskriminering vidtas.

Genom regeringens särskilda sändebud för interkulturell och interreligiös dialog arbetar Sverige för att stärka minoriteters åtnjutande av de mänskliga rättigheterna och för att motverka förföljelse av utsatta religiösa minoriteter, främst i Mellanöstern och Nordafrika. Tillsammans med likasinnade länder i den internationella kontaktgruppen arbetar sändebudet för att förbättra åtnjutandet av religions- och övertygelsefriheten i alla delar av världen. Ambassadören för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer driver samtliga fri- och rättigheter inklusive skyddet för religions- och övertygelsefriheten. Regeringen har dessutom en särskild expert för religion i fred och konflikt som är verksam i frågan.

Som ett led i att uppmärksamma och motverka förföljelse grundad på religions- och övertygelsefrihet inbegriper Sverige kontinuerligt religions- och övertygelsefrihet i de rekommendationer vi ger till andra länder inom ramen för FN:s råd för mänskliga rättigheter (MR-rådet) i den så kallade allmänna Universal Periodic Review. Regeringen belyser också religions- och övertygelsefrihet i de landrapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer som publiceras regelbundet.

Stockholm den 29 december 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.