Till innehåll på sidan

Förlängda permitteringsstöd för gränshandelsregioner

Skriftlig fråga 2020/21:321 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-29
Överlämnad
2020-10-30
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När brödfabriken brann ned i Norrland och 130 människor förlorade arbetet över en natt var det naturligtvis en katastrof för alla inblandade. Statsministern var snabbt på plats med hela fackföreningsrörelsen vid sin sida och värnade högtidligt arbetstillfällena och de drabbade familjernas ekonomi.

När Strömstad över en natt förlorade 98 procent av sin handel och över 1 800 jobb riskerar att gå förlorade, ja då lyser hela regeringen med sin frånvaro. Varför gör regeringen skillnad på jobb och jobb?

Gränshandeln i Strömstad är Sveriges största gränshandelsindustri och den går upp i rök just nu. Detaljhandeln omsatte 84 miljarder mellan 2009 och 2019, vilket har bidragit till 12,4 miljarder enbart i momsavgifter till statskassan i Sverige. År 2018 omsatte detaljhandeln i Strömstad 665 350 kronor per invånare. Motsvarande siffra för Göteborg och Stockholm är 75 000 kronor per invånare.

I februari går korttidspermitteringarnas frist ut, och väldigt många människor är varslade. Risken är stor att det stora köpcentret Nordby stängs ned helt. Enbart de största företagen på Nordby har 800 anställda, och då är inte de mindre butikerna eller turistföretagen medräknade.

Coronakrisen i Strömstad har utvecklats till en brinnande coronakatastrof.

Den 16 mars i år stängde gränsen, och på åtta månader har många företagare maktlöst fått se sina livsverk försvinna.

30 procent av Strömstads arbetsföra befolkning spås nu bli arbetslös. Strömstad har 13 000 invånare och en arbetsför befolkning i dag om 6 000 personer. Om 1 800 av dessa 6 000 blir arbetslösa kommer det naturligtvis att bli tufft för övriga att bära hela välfärden. Det som oroar mig mycket är även den psykiska ohälsan som ökar i takt med arbetslöshet och förödande konkurser. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Avser ministern att förlänga korttidspermitteringarna för att rädda värdefulla arbetstillfällen i de hårt drabbade gränsregionerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:321 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:321 av Ann-Sofie Alm (M)
Förlängda permitteringsstöd för gränshandelsregioner

Ann-Sofie Alm har frågat mig om jag avser att förlänga korttidspermitteringarna för att rädda värdefulla arbetstillfällen i de hårt drabbade gränsregionerna.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Detta gäller inte minst de företag som drabbats hårt av de restriktioner som beslutas för att minska smittspridningen. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är stödet vid korttidspermitteringar.

Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen kommer föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till den 30 juni 2021. I praktiken innebär det att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021.

Under perioden fram till den 30 juni 2021 kommer stödet fortsatt vara förstärkt jämfört med de ordinarie nivåerna i lagen. I januari, februari och mars kommer subventioneringsgraden att vara 75 procent, vilket är samma nivå som stödet ligger på i år. Under april, maj och juni blir subventioneringsgraden 50 procent. För december 2020 är subventionsgraden 75 procent enligt befintliga regler.

Förlängningen kombineras med en striktare hantering vid ansökan om godkännande för stöd för att säkerställa att stöd bara lämnas till de arbetsgivare som uppfyller kraven för stöd och att missbruk förhindras.

Stockholm den 11 november 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.