Till innehåll på sidan

Förmågan att möta hot om biologiska smittor

Skriftlig fråga 2021/22:507 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det är av stor vikt att Sverige ligger i framkant med en modern och hållbar förmåga på bioförsvarsområdet. Det kan handla om beredskapsanskaffning för att kunna möta eventuella kommande hot i form av smittor som används i biologisk krigföring men också om utbyggd säkerhetsanalytisk förmåga. Exempelvis Norge, men även andra länder i Europa och omvärlden, har uppmärksammat vikten av att bygga beredskap mot exempelvis olika typer av smittor.

Sverige har i dag Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå som arbetar för att ge Försvarsmaktens övriga insatsorganisation bästa möjliga förutsättningar att lösa sina uppgifter även om de utsätts för CBRN-vapen. Det är bra, men förmågan behöver fortsätta att utvecklas. Omvärldsutvecklingen och de ökade terrorhoten kräver att Sverige behöver ett starkare skydd och försvar. Att stärka skyddet handlar om att ge goda förutsättningarna för dem som arbetar inom försvaret, polisen och räddningstjänsten. En nationell riskanalys behöver arbetas fram för att uppnå ökad medvetenhet om vad smittsamma sjukdomar, exempelvis smittkoppor, coronavirus, apkoppor och ebola, kan innebära som potentiella hot mot samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur ämnar ministern verka för att utveckla förmågan att möta hot om biologiska smittor?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:507 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)


Svar på fråga 2021/22:507 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Förmågan att möta hot om biologiska smittor

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att utveckla förmågan att möta hot om biologiska smittor? I bakgrunden till frågan framhåller Marléne Lund Kopparklint Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC), i Umeå som ett gott exempel men påtalar samtidigt att förmågan ytterligare bör stärkas.

Det försämrade säkerhetspolitiska läget innebär att det svenska totalförsvaret behöver stärkas. I regeringens proposition 2020/21:30 Totalförsvaret 2021–2025 framgår bland annat att hotet från massförstörelsevapen eller riktade vapen med kemiska, biologiska eller radiologiska ämnen innebär att Försvarsmaktens förmåga att verka även i en sådan miljö måste stärkas. En för området särskilt specialiserad enhet bör vidmakthållas. Enheten, som är en kvalificerad resurs, kan också stödja samhället i övrigt vid behov. Förmågan att undvika eller i viss utsträckning verka i en kemisk, biologisk, radiologisk eller nukleär (CBRN) hotmiljö måste samtidigt stärkas hos Försvarsmaktens övriga krigsförband.

I detta sammanhang är det viktigt att framhålla att även Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har en mycket stor kompetens inom detta område vilket utgör en viktig del i den samlade svenska förmågan att möta CBRN-hot.

Vi genomför nu en historisk förstärkning av det svenska försvaret. Denna förstärkning innebär också att Försvarsmaktens och FOI:s möjligheter att bidra till den samlade förmågan att möta CBRN-hot ökar.

Stockholm den 15 december 2021

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.