Till innehåll på sidan

Förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar

Skriftlig fråga 2019/20:808 av Tony Haddou (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-24
Överlämnad
2020-01-27
Anmäld
2020-01-28
Svarsdatum
2020-02-05
Sista svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I dag har ca 660 000 svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Det är inte förenligt med principen om vård efter behov och på lika villkor att man genom en sjukvårdsförsäkring kan komma före till bättre vårdkvalitet och tillgänglighet inom ramen för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Ett parallellt sjukvårdssystem som innebär att patienter vars vård är offentligt finansierad och utförd missgynnas i förhållande till patienter med en sjukvårdsförsäkring.

För att få likvärdiga skattevillkor skulle den av arbetsgivarna tecknade försäkringen anses som en löneförmån. Försäkringsbolagen har tidigare varit missnöjda med lagen om förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar.

I fjol fick de Skatteverket att ändra sitt ställningstagande rörande förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar. Omprövningen, som saknar logisk och lagstiftningsmässig grund, har resulterat i att hela 40 procent av försäkringarna har befriats från beskattning. Försäkringsbolagen har därmed förhandlat bort nästan halva lagstiftningen.

Den privata välfärdsindustrin stöper gradvis om den svenska modellen, ofta via små regelförändringar. Försäkringsbolagen har redan fintat bort lagen om vård på lika villkor genom att låta 660 000 personer köpa sig före i vårdköerna. Vidare gick Skatteverket lättvindigt med på krav som saknar logisk och lagstiftningsmässig grund.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ända i lagstiftningen så att syftet med förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar återupprättas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:808 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/00287

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:808 av Tony Haddou (V)
Förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar

Tony Haddou har frågat mig om jag, mot bakgrund av Skatteverkets ställningstagande om beräkning av sjukvårdsförsäkringsförmån, avser att vidta några lagstiftningsåtgärder så att syftet med förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar återupprättas.

Skattefriheten för förmån av privat hälso- och sjukvård slopades den 1 juli 2018. Regeringens syfte med lagändringen var bl.a. att likställa den skattemässiga behandlingen av privat hälso- och sjukvård med offentligt finansierad sådan, dvs. att göra skattesystemet mer likformigt, men också att skapa en ökad neutralitet mellan kontant lön och förmån. Skattefriheten för privat hälso- och sjukvård medförde att det var förmånligt att byta ut en del av lönen mot en sådan förmån och detta byte blev, på grund av marginal-effekten, förmånligast för personer med inkomster över skiktgränsen för statlig inkomstskatt. Även detta motiverade ett slopande av skattefriheten.

Min och regeringens uppfattning var, och är fortfarande, att förmåner som faller inom ramen för vad som utgör hälso- och sjukvård ska förmånsbeskattas. När det gäller förmåner i form av företagshälsovård, förebyggande behandling och rehabilitering har reglerna inte ändrats. Förmåner av detta slag är fortfarande skattefria.

Sjukvårdsförsäkringar innehåller ofta både skattepliktiga och skattefria vårdinsatser, vilket innebär att en proportionering måste göras vid beräkningen av försäkringarnas förmånsvärde. Skatteverket har, i syfte att förenkla tillämpningen av de aktuella reglerna, i ett ställningstagande utformat riktlinjer för hur denna beräkning kan göras enligt en schablon.

Målsättningen är att svenska skatteregler ska vara förutsebara och enkla att tillämpa. Riktlinjer som bidrar till detta gynnar generellt sett både skattebetalare och arbetsgivare men även Skatteverket och andra aktörer.

Jag anser dock fortfarande att det är viktigt att privata sjukvårdsförsäkringar, till den del de innehåller vårdinsatser som utgör hälso- och sjukvård, beskattas.

Slutligen vill jag framhålla att regeringen nyligen har gett Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att beskriva riskerna med att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar ges företräde till hälso- och sjukvården framför patienter som får offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2020.

Stockholm den 5 februari 2020

Magdalena Andersson

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.