Förmånsbilsregler och klimat

Skriftlig fråga 2006/07:683 av Svensson Smith, Karin (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Besvarad
2007-02-28
Svar anmält
2007-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:683 Förmånsbilsregler och klimat

av Karin Svensson Smith (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I förra veckan presenterade EU-kommissionen sitt förslag om bindande krav för personbilarnas energieffektivitet. Förslaget innebär att bilar som säljs inom EU ska ha ett genomsnittligt utsläpp på högst 130 gram koldioxid per kilometer år 2012.

Den svenska bilparken är den mest bränsletörstiga inom hela EU. Genomsnittsutsläppet för en svenskregistrerad bil år 2005 var 199 gram koldioxid per kilometer, medan det genomsnittliga utsläppet inom EU var 164 gram samma år. Det beror i hög grad på att det i Sverige rullar många stora Volvo- och Saabbilar. Klimatfrågan, stigande drivmedelspriser och de nya EU-kraven kommer att förändra alla biltillverkares modellutbud. Det nuvarande svenska systemet med förmånsbilar måste därigenom ses över. I praktiken har ju förmånssystemet haft som syfte att stödja Volvos och Saabs modeller. I praktiken har detta varit en björntjänst eftersom det försenat den anpassning till framtida internationella krav på låg bränsleförbrukning som alla fordonstillverkare måste anpassa sig till om de ska överleva i konkurrensen biltillverkarna emellan. Med de nya EU-kraven kommer det inte att kunna säljas så många av dessa tunga och törstiga modeller, oavsett förmånssystemets utformning.

Vad ämnar ministern göra för att ett framtida svenskt förmånssystem ska anpassas till EU-kraven och gynna snåla framtidsbilar?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:683 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 28 februari

Svar på fråga

2006/07:683 Förmånsbilsregler och klimat

Finansminister Anders Borg

Karin Svensson Smith har frågat miljöminister Andreas Carlgren vad han ämnar göra för att ett framtida svenskt förmånssystem ska anpassas till EU-kraven och gynna snåla framtidsbilar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inkomstbeskattningen av löner, förmåner och andra ersättningar för arbete bör vara likformig och neutral. Det bör till exempel inte vara skattemässigt mer lönsamt att få en naturaförmån i stället för kontant lön. Detta är också utgångspunkten för beskattning av bilförmån.

Den värderingsmodell som gäller för beskattning av bilförmån innebär att förmånsvärdet bestäms efter en schablon utan hänsyn till drivmedel. Bilförmånsvärdet beräknas utifrån ett fast belopp, ett ränterelaterat belopp och ett prisrelaterat belopp. Vidare beskattas förmån av drivmedel separat för att skapa incitament att köra mindre privat.

För att öka miljöprestandan hos beståndet av förmånsbilar, gäller dock särskilda regler som sätter ned förmånsvärdet för miljöanpassade bilar.

För att än mer stimulera användningen av bränslesnåla bilar och bilar med miljövänliga bränslen, avser regeringen att återkomma vad gäller en subvention för privatpersoner som köper miljöbilar.

Jag ser för närvarande inget behov av att ändra bilförmånsreglerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.