Till innehåll på sidan

Försäkringskassans deltagande i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Skriftlig fråga 2023/24:182 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-27
Överlämnad
2023-10-27
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet är viktigt. Varje myndighet som deltar i arbetet sitter på kunskap och information som är värdefull för att komma åt kriminaliteten.

Alla myndigheter som deltar i det myndighetsgemensamma arbetet får dock inte rätt förutsättningar för att fortsätta öka sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten.

I ett möte med Arbetsförmedlingens ledning sa de att såväl Arbetsförmedlingen som Försäkringskassan har svårigheter att växla upp arbetet mot arbetslivskriminaliteten samtidigt som anslaget till myndigheten fortsätter att minska.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Försäkringskassan ska kunna växla upp sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:182 besvarad av Statsrådet Anna Tenje (M)

S2023/02949 Socialdepartementet Äldre- och socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:182 av Jim Svensk Larm (S)
Försäkringskassans deltagande i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Jim Svensk Larm har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att Försäkringskassan ska kunna växla upp sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten.

Regeringen är fast besluten om att bekämpa brott och missbruk kopplat till arbetsmarknaden. Arbetslivskriminalitet leder till utnyttjande av utsatta människor, snedvriden konkurrens och utgör en inkomstkälla för organiserad brottslighet.

Regeringen har gett Försäkringskassan och åtta andra myndigheter ett uppdrag att under 2022–2023 samverka för att motverka arbetslivskriminalitet. I uppdraget ingår att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och vidareutveckla arbetssätt för att upptäcka, motverka och förebygga arbetslivskriminalitet. Försäkringskassan har tilldelats 2 miljoner kronor per år under 2022 och 2023 för att utföra uppdraget. Regeringen avser att fortsätta den myndighetsgemensamma samverkan mot arbetslivskriminalitet under 2024. I budgetpropositionen för 2024 är finansieringen av arbetet mot arbetslivskriminalitet densamma som tidigare närliggande år.

Försäkringskassan medverkar framgångsrikt i såväl styr- och analysgrupper som det operativa arbetet för inrättande av de regionala centren. Vidare genomför myndigheten kontrollutredningar baserade på information från andra aktörer.

Stockholm den 8 november 2023

Anna Tenje

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.