Försäkringskassans handläggning

Skriftlig fråga 2020/21:2487 av Emma Ahlström Köster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-04-08
Överlämnad
2021-04-09
Anmäld
2021-04-13
Sista svarsdatum
2021-04-21
Svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringens misslyckade politik rörande Försäkringskassan har undgått få. Trots att regeringen suttit vid makten i snart sju år, och trots flertalet rapporter under lång tid kring myndighetens bristfälliga arbete, tycks problemen fortgå.

Bland annat har det på senare tid riktats kritik mot att det förekommer fusk som uppgår till mångmiljonbelopp, om att människor faller mellan stolarna och om att rättssäkerheten och likställigheten vid avslagsbeslut är bristfällig. Enligt Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har Försäkringskassan misslyckats med att uppfylla sin utredningsskyldighet i hela 11 procent av fallen.

Därtill har jag fått ta del av ett stort antal hjärtskärande historier om människor med funktionsnedsättning eller nedsatt arbetsförmåga som sitter fast i ett livslångt bidragsberoende.

Sammantaget påvisar detta en direkt ovärdig situation för Sverige, och ytterst är regeringen ansvarig. Fusket måste åtgärdas, och den som är sjuk måste få den ersättning personen är berättigad till. Samtidigt måste systemet reformeras så att incitament skapas för människor att anstränga sig, givetvis utifrån sina egna förutsättningar.

Listan på de problem som behöver åtgärdas inom Försäkringskassan är lång.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka reformer avser statsrådet att prioritera i fråga om Försäkringskassan under återstoden av mandatperioden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2487 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/3403 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2487 av Emma Ahlström Köster (M)
Försäkringskassans handläggning

Emma Ahlström Köster har frågat mig vilka reformer jag avser att prioritera i fråga om Försäkringskassan under återstoden av mandatperioden.

Människor som har behov av stöd från socialförsäkringen ska få sin rätt till ersättning utredd och prövad, samt så tidigt som möjligt ges de förebyggande insatser eller det stöd för återgång i arbete de har rätt till. Samtidigt är det av stor vikt att arbeta för att socialförsäkringen inte utnyttjas av de som inte har rätt till den. Regeringen arbetar aktivt och målmedvetet för att se till att den som har rätt till ersättning ska få det samtidigt som inte en krona ska gå till personer som inte har rätt till ersättning.

Under de senaste åren har brister i sjukförsäkringen och i Försäkringskassans förvaltning av sjukförsäkringen tydliggjorts. Regeringen ser allvarligt på bristerna och har därför tagit ett stort antal initiativ för att komma tillrätta med dessa. 2018 tillsatte regeringen utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum med syfte att åstadkomma en mer ändamålsenlig och rättssäker sjukförsäkring. Utredningen föreslår flera åtgärder för att säkerställa en mer ändamålsenlig och rättssäker sjukförsäkring. Det förslag som handlar om sänkta beviskrav vid dag 180 i rehabiliteringskedjan är genomfört och den 8 april beslutade regeringen om ett ytterligare ett förslag till lagändring i sjukförsäkringen, som innebär en ökad tydlighet när arbetsförmåga ska bedömas i sjukförsäkringen. Utredningens övriga förslag bereds i Regeringskansliet.

De brister i Försäkringskassans handläggning av sjukpenning som framkom i utredarens betänkanden, föranledde regeringen att lämna ett regeringsuppdrag till Försäkringskassan så sent som hösten 2020. Detta uppdrag slutredovisas den 15 augusti 2021.

Regeringen reviderade i april 2021 målet för sjukförsäkringen i Försäkringskassans regleringsbrev för att styrningen av myndigheten ska harmoniera med den lag om sänkta beviskrav vid dag 180 som trädde i kraft i mars 2021. Målet tydliggör att Försäkringskassan i sin handläggning behöver främja att människor så snart som möjligt får den vård, behandling och rehabilitering som de behöver för att kunna återgå i arbete. Regeringens bedömning är att sjukpenningtalet kan minska långsiktigt om personer som är eller riskerar att bli sjukskrivna får bättre stöd. För att detta ska åstadkommas behöver Försäkringskassan utveckla sitt arbete med att samordna individens rehabiliteringsinsatser och sin samverkan med arbetsgivare, hälso- och sjukvården och Arbetsförmedlingen, något som nu framgår tydligt i målet för sjukförsäkringen.

Därutöver går den utredning som ser över förmånerna sjuk- och aktivitetsersättning nu in i en slutfas och beredningsarbete kommer att vidtas så snart utredningens betänkande inkommer i sommar.

Regeringen har också förtydligat Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens gemensamma regleringsbrevsuppdrag för 2021 i syfte att säkerställa att människor får det stöd för återgång till arbete de har rätt till samt för att motverka att människor faller mellan stolarna i övergången mellan myndigheterna. Jag och statsrådet Eva Nordmark träffade nyligen generaldirektörerna för myndigheterna för att följa upp deras arbete med det skärpta regleringsbrevsuppdraget.

Regeringen har också gett ett uppdrag till Inspektionen för socialförsäkringen för att säkerställa att den möjlighet till ersättning för timanställda utan inbokade arbetspass som finns inom ramen för befintligt regelverk i sjukförsäkringen tillämpas fullt ut. Detta är viktigt då timanställda har ett försäkringsskydd som är mindre förutsebart och mindre omfattande än tillsvidareanställda. Uppdraget ska redovisas senast den 18 juni 2021.

Försäkringskassan har mot bakgrund av de problem som synliggjorts gällande förvaltningen av sjukförsäkringen, tagit ett initiativ till en intern översyn. Jag välkomnar Försäkringskassans initiativ.

I mars 2021 tillsatte regeringen en ny styrelse för Försäkringskassan. Styrelsen är mycket viktig för regeringens styrning av myndigheten. Jag träffade styrelsen i mars och jag uttryckte då de höga förväntningar regeringen har på styrelsen. Jag betonade för styrelsen att regeringen förväntar sig att arbetet med att åtgärda identifierade brister i handläggningen pågår parallellt med implementering av nyligen beslutade regeländringar och Försäkringskassans egen översyn.

Jag kommer att fortsatt följa Försäkringskassans arbete för att säkerställa att det får de effekter som regeringen förväntar sig.

Stockholm den 28 april 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.