Försäkringskassans handläggningstider

Skriftlig fråga 2009/10:41 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-01
Anmäld
2009-10-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-10-09
Svar anmält
2009-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 oktober

Fråga

2009/10:41 Försäkringskassans handläggningstider

av Birgitta Eriksson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Kostnaderna för försörjningsstödet ökar genom den växande arbetslösheten. Men det finns också andra orsaker. Under årets första sju månader har 40 kommuners försörjningsstöd ingått i en undersökning av Sveriges Radios lokala kanaler. I en majoritet av kommunerna ökade utbetalningarna av försörjningsstödet jämfört med ett år tidigare. Ökningen skedde i många fall på grund av att Försäkringskassan tog längre tid att besluta om exempelvis aktivitetsstöd, sjukersättning, sjukpenning och föräldrapenning. Ersättningen som socialtjänsten bidrar med är låg och det kan innebära tuffa tider för många familjer som kan behöva sälja både hus och bil om det vill sig riktigt illa. Det kan inte heller vara rimligt att kommunerna tvingas agera bank och låna ut pengar då statliga myndigheter inte klarar av att handlägga utbetalningar av ersättningar i tid. Kommunerna befinner sig själva i en pressad situation med olika besparingsprogram.

Försäkringskassan har i likhet med flera andra myndigheter inte fått nödvändiga resurser för att klara en växande arbetsvolym.  Statsrådet har varit passivt och skulle agerat långt tidigare för att korta köer och handläggningstider. Kontakter med kommunsektorn borde också ha tagits.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att avlasta och kompensera kommunerna för det arbete och de kostnader dessa fått genom problem i Försäkringskassan?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:41 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 9 oktober

Svar på fråga

2009/10:41 Försäkringskassans handläggningstider

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Birgitta Eriksson har frågat Maria Larsson vilka initiativ som statsrådet avser att ta för att avlasta och kompensera kommunerna för det arbete och de kostnader dessa fått genom problem i Försäkringskassan. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Birgitta Eriksson menar att Försäkringskassan inte fått nödvändiga resurser för att klara en växande arbetsvolym vilket har medfört långa handläggningstider. Jag vill ta tillfället i akt att hänvisa till den omfattande resursförstärkning som regeringen föreslagit i budgetpropositionen och tillhörande tilläggsbudget, både för 2009 och för kommande år. För 2009 har Försäkringskassan på tilläggsbudget tillförts 950 miljoner kronor och för kommande år höjs anslaget med drygt 600 miljoner kronor. Försäkringskassan får därmed de resurser som myndigheten har begärt för att upprätthålla en snabb och rättssäker handläggning.

Jag anser att ett väl fungerande trygghetssystem inte bara bygger på ersättningen i sig utan även på att människor känner sig trygga med att de får rätt utbetalning i rätt tid. För varje person som inte får den ersättning de har rätt till i rimlig tid är detta givetvis ett problem. Regeringen har därför gett Försäkringskassan i uppdrag att ta fram ett serviceåtagande avseende handläggningstider för socialförsäkringsärenden.

Enligt de rapporter jag har fått från Försäkringskassan har handläggningstiderna utvecklats positivt under det senaste året, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar. Utifrån hur det ser ut i dag anser jag att det inte finns skäl att vidta åtgärder för att tillföra kommunerna ytterligare resurser utöver den resursförstärkning på 17 miljarder kronor som tillförts kommunsektorn för 2010.

Jag vill avslutningsvis tillägga att mediebilden av Försäkringskassan ofta fokuserar på de problem som finns. Den övervägande delen av Försäkringskassans verksamhet fungerar mycket väl men får sällan någon uppmärksamhet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.