Försäkringskassans hantering av sjukintyg

Skriftlig fråga 2005/06:1081 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-23
Anmäld
2006-02-23
Besvarad
2006-03-01
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga 2005/06:1081 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Försäkringskassans hantering av sjukintyg

Regeringens och riksdagens mål är att halvera antalet sjukdagar fram till år 2008. För att nå dit pågår ett arbete med att höja kvaliteten på Försäkringskassans beslutsunderlag. Behandlande läkare utbildas i försäkringsmedicin, vilket innefattar kunskap om hur sjukintyg ska utformas. Det är bra. Vad som däremot är upprörande är att många i dag vittnar om att deras ansökan om sjukpenning inte beviljas eller dras in till följd av att Försäkringskassan är missnöjd med kvaliteten på sjukintygen eller de utvidgade sjukintygen. Kassan överlåter då åt den sjuka att se till att sjukintygen uppfyller Försäkringskassans normer, något som borde vara kassans ansvar, inte den enskilda individens. Rätten till ersättning vid sjukdom kan med andra ord avgöras av huruvida den sjuka har turen att hamna hos en läkare med god kunskap om sjukintygets utformning. Om så inte är fallet är det bara att hoppas att personen är i sådan fysisk eller psykisk kondition att han eller hon orkar sitta i telefonkö för att få tag i behandlande läkare för att förmedla kassans beslut. Därefter får vi, för den enskildes skull, hoppas att personen har råkat hamna hos en läkare som tar ansvar för den situation som uppstått. Enskilda har inte möjlighet att välja läkare efter kompetens i försäkringsmedicin. Vidare har de små möjligheter att påverka läkarens utformning av sjukintygen. Det borde vara kassans uppdrag att kontakta behandlande läkare till dess att intygen uppfyller kassans krav.

Min fråga till statsrådet Hans Karlsson är:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att minska enskildas utsatthet vid dåligt skrivna sjukintyg eller utvidgade sjukintyg?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1081 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2005/06:1081 om Försäkringskassans hantering av sjukintyg

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att minska enskildas utsatthet vid dåligt skrivna sjukintyg eller utvidgade sjukintyg.

Den 18 december 2003 presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna en gemensam avsiktsförklaring med titeln Ett hälsosammare arbetsliv. I denna redovisades bland annat behovet av en mer kvalitetssäkrad och rättssäker sjukskrivningsprocess.

Regeringen har därefter beslutat att ge Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att utforma och komma med förslag om en mer kvalitetssäkrad, enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess utan att det grundläggande materiella innehållet i sjukförsäkringen ska påverkas och att det samtidigt är viktigt att denna process är inriktad på att ta till vara den arbetsförmåga som den försäkrade har. Den som blir sjuk ska kunna lita på ekonomiskt stöd från försäkringen och ska ges ett bra stöd för att kunna återgå i arbete. I uppdraget ingår bland annat att utreda om och i så fall hur möjligheten att komplettera och fördjupa beslutsunderlaget för bedömning av rätten till ersättning ska kunna vidareutvecklas både när det gäller Försäkringskassan och individen. Uppdraget togs fram i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Försäkringskassan har i dag möjlighet att, om det behövs för bedömningen av rätt till sjukpenning, infordra särskilda underlag, till exempel i form av ett särskilt läkarutlåtande från specialutbildade läkare. Sådana åtgärder vidtas dock förhållandevis sällan och när det görs sker det ofta mycket sent i sjukfallen. Av uppdraget framgår därför att det kan finnas anledning att se över om och i så fall hur möjligheten att komplettera och fördjupa beslutsunderlaget för bedömning av rätten till ersättning ska kunna vidareutvecklas. I denna fråga bör, enligt uppdraget, särskilt företagshälsovårdens roll och möjligheter tas upp, men även samarbete i form av team, där även andra yrkeskompetenser som sjukgymnaster med flera ingår, bör prövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.