Försämrad luftmiljö i städerna

Skriftlig fråga 2005/06:1508 av Västerteg, Claes (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-28
Anmäld
2006-04-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-05-10
Svar anmält
2006-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2005/06:1508 av Claes Västerteg (c) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Försämrad luftmiljö i städerna

Miljön i våra städer blir allt sämre. Samtidigt visar ny forskning att människors hälsa påverkas kraftigt av partiklar och luftföroreningar. Extra allvarligt är det för sjuka och äldre. En studie vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore visade att de som är 65 år eller äldre löper 30 % högre risk för hjärtsvikt om de utsätts för bilavgaser eller partiklar från vägbanan även under kort tid. Detta bekräftar återigen att miljöföroreningarna också är ett påtagligt hälsoproblem.

Faran med förorenad luft under lång tid är känd sedan tidigare; därför har exempelvis Världshälsoorganisationen krav för mängden partiklar i luften och EU har ett ramdirektiv för luftkvalitet.

Forskare tror att Stockholm får svårt att klara WHO:s nya krav för partiklar i luften. Samtidigt har många andra svenska städer svårt att klara våra miljökvalitetsnormer för utomhusluft. Exempelvis var det tänkt att miljökvalitetsnormen för kväveoxid skulle vara uppfylld den 31 december 2005. Många städer klarar inte att uppfylla miljökvalitetsnormerna för kväveoxid och partiklar och därför tas särskilda åtgärdsprogram fram för exempelvis Göterborgsregionen, Helsingborg och Umeå. Flera av våra större städer kämpar mot förorenad luft i stadsmiljön och de ekonomiska prioriteringarna för att åtgärda problemen görs inte.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att städerna i Sverige ska uppfylla miljökvalitetsnormerna för kväveoxid och partiklar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1508 besvarad av

den 8 maj

Svar på fråga 2005/06:1508 om försämrad luftmiljö i städerna

Statsrådet Lena Sommestad

Claes Västerteg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att städerna i Sverige ska uppfylla miljökvalitetsnormerna för kväveoxid och partiklar.

Den 12 oktober 2005 och den 14 december 2005 besvarade jag liknande frågor från Veronica Palm och Karin Svensson Smith.

Nationellt har regeringen fastställt åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för Stockholms län och Göteborgsregionen. Sommaren 2005 fattade regeringen beslut om att åtgärdsprogram även ska tas fram för Göteborg (för partiklar), Helsingborg, Norrköping, Umeå och Uppsala.

I propositionen Moderna transporter (2005/06:160) föreslås vidare flera åtgärder som kommer att minska utsläppen till luft från trafiksektorn. Regeringen avser att ge Vägverket i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att minska partikelemissionerna från dubbdäcksanvändning och väghållning. Skattelättnad föreslås för dieseldrivna personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar med partikelutsläpp som är högst fem milligram per kilometer om skatteplikten för bilen har inträtt för första gången före utgången av 2007. Skattelättnaden uppgår till totalt 6 000 kr. Åtgärden kommer att kraftigt minska utsläppen av hälsofarliga partiklar från nya dieselbilar. Miljödifferentierad fordonsskatt föreslås för tunga fordon från den 1 oktober 2006. Dessutom kan trängselskatten, om försöket i Stockholm permanentas, bidra till lägre halter av luftföroreningar. Dessutom kommer en kilometerskatt för tunga svenska och utländska lastbilar att föreslås om analyserna inte visar på orimliga konsekvenser för regioner och näringar.

Regeringen har sedan lång tid tillbaka även prioriterat det internationella luftvårdsarbetet och arbetet inom EU eftersom en stor andel av luftföroreningarna i Sverige härrör från andra länder, främst i Europa.

Inom EU pågår nu förhandlingar om ett nytt luftkvalitetsdirektiv med bland annat nya bestämmelser för partiklar PM2,5. Det pågår också EU- förhandlingar om nya avgaskrav för personbilar och lätta lastbilar (Euro V) som kommer att innebära partikelfilter på nya dieselbilar. I dessa förhandlingar är Sverige pådrivande för att få till stånd bestämmelser som bidrar till en förbättrad luftkvalitet.   

I samband med Nordsjökonferensen som hålls under svenskt ordförandeskap 4@5 maj 2006 har jag och finansminister Pär Nuder också föreslagit att skattebefrielse för el i svenska hamnar bör införas. 

Med dessa åtgärder anser jag att det finns goda förutsättningar för att kommunerna ska kunna klara miljökvalitetsnormerna för luft.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.