Till innehåll på sidan

Försenade verktyg för att kartlägga smittspridning

Skriftlig fråga 2019/20:1281 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-29
Överlämnad
2020-04-29
Anmäld
2020-04-30
Svarsdatum
2020-05-06
Sista svarsdatum
2020-05-06
Besvarad
2020-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Flera länder började tidigt använda sig av digitala lösningar som webbformulär och appar för att kartlägga smittspridningen av coronaviruset. Tanken på att även Sverige skulle kunna använda dessa metoder väcktes i slutet av mars. Den 27 mars meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att ett samarbete om att ta fram ett webbformulär och en app hade inletts med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 

Antagandet var att det inom en vecka till tio dagar skulle kunna finnas en lösning på plats för att kunna kartlägga smittspridningen. Nu, en dryg månad senare, finns fortfarande inget fungerande webbformulär eller någon app som går att använda. Dessutom har det enligt uppgifter i medierna framkommit att en färdigutvecklad app för kartläggning av coronasmitta erbjöds gratis till MSB och Folkhälsomyndigheten redan i slutet av mars. Detta erbjudande ska dock ha avvisats av MSB.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på det faktum att det fortfarande inte finns någon app för att följa smittspridningen av coronaviruset, och vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att få en fungerande lösning på plats?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1281 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1281 av Alexandra Anstrell (M)
Försenade verktyg för att kartlägga smittspridning

Alexandra Anstrell har frågat mig hur jag ser på det faktum att det fortfarande inte finns någon app för att följa smittspridningen av coronaviruset och vilka åtgärder jag och regeringen vidtagit för att få en fungerande lösning på plats.

Svenska myndigheter får idag nödvändig data för att bekämpa smittspridning genom andra källor och kanaler än via mobilappar. Digitala verktyg för hanteringen av anonymiserad och aggregerad data kan spela en viktig roll för att bekämpa covid-19 vid rätt tidpunkt. Det finns dock flera risker med användandet av t.ex. mobilappar som ett verktyg för att spåra smittspridning.

MSB har tillsammans med bland annat Folkhälsomyndigheten bedrivit ett arbete med ett digitalt enkätverktyg som skulle kartlägga upplevda symptom och hur svenskarnas beteende har förändrats med anledning av covid-19. Utgångspunkten för arbetet har varit att tillgodose Folkhälsomyndigheten och sjukvårdens behov av information för att minska smittspridningen i landet. Att arbetet nu har pausats utesluter alltså inte att myndigheterna på längre sikt utvecklar olika typer av digitala lösningar för hantering av anonymiserad och aggregerad data som stöd i att bedöma smittspridningens utbredning i samhället.

Som frågeställaren påtalar finns det också andra aktörer som erbjuder olika digitala lösningar. Om digitala verktyg ska användas måste de respektera regler om bl.a. dataskydd och integritet. Det är också viktigt att lyssna på vilka behov myndigheten som ansvarar för smittskyddet, Folkhälsomyndigheten, har för att ett digitalt verktyg ska bli verkningsfullt.

Stockholm den 6 maj 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.