Forskningsanläggningen ESS

Skriftlig fråga 2005/06:1990 av Lindblad, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-10
Besvarad
2006-08-22
Besvarad
2006-08-24
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga 2005/06:1990 av Lars Lindblad (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Forskningsanläggningen ESS

I medierna har det förekommit mycket oroande uppgifter och uttalanden från företrädare för Utbildningsdepartementet om regeringens engagemang för den forskningsanläggning som benämns ESS och som i projektplaneringen föreslagits placeras i Lund. Enligt uppgifter i massmedierna (Sydsvenskan den 7 augusti 2006, s. C2) har denna företrädare för departementet uttryckt att intresset för ESS skulle ha minskat och att det inte råder någon större brådska för regeringen att ta beslut om en avsiktsförklaring.

Allan Larssons utredning från sommaren 2005, Ds 2005:20 Ett svenskt värdskap för ESS, visar att det nu hastar med ett regeringsagerande. Han föreslog att regeringen skulle agera redan under 2005 för att få kraft i kandidaturen. Nu har ett år gått och regeringen har fortfarande inte fattat beslut.

Om detta är regeringens uppfattning riskerar det Lunds och Sveriges möjlighet att ta värdskapet för ESS-anläggningen. Projektledningen för ESS i Lund delar inte regeringens förmodade uppfattning om frågan utan anser att ett regeringsagerande brådskar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern följande:

När avser statsrådet att avge en avsiktsdeklaration om forskningsanläggningen ESS?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1990 besvarad av

den 22 augusti

Svar på frågorna 2005/06:1985 om den europeiska ESS-anläggningen och 1990 om forskningsanläggningen ESS

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Ulf Nilsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att tydliggöra regeringens och Sveriges hållning när det gäller ESS. Lars Lindblad har frågat mig när jag avser att avge en avsiktsdeklaration om forskningsanläggningen ESS. Eftersom frågorna väsentligen är lika väljer jag att svara på frågorna samlat.

En europeisk forskningsanläggning för materialstudier med hjälp av neutronstrålning, European Spallation Source (ESS), har potential att stärka den europeiska och svenska forskningen om materials och molekylers inre struktur. Regeringen gav därför den förre finansministern Allan Larsson i uppdrag att undersöka möjligheten att placera ESS i Sverige.

Konstruktionen av en så stor forskningsanläggning tar lång tid och är mycket kostsam, särskilt för det land som tar på sig värdskapet för anläggningen. Konstruktionstiden uppskattas till minst tio år och kostnaden till minst 1 miljard euro.

Ett bud från Sverige måste vara väl underbyggt och förankrat bland både svenska och europeiska intressenter, och får inte äventyra finansieringen av annan svensk forskning. Mot denna bakgrund måste finansieringsmöjligheterna övervägas noggrant samt andra konsekvenser beaktas.

Jag tycker att ESS är ett intressant och spännande projekt och kommer att lämna besked så snabbt som är ansvarsfullt möjligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.