Till innehåll på sidan

Förslag till rådets beslut om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik

Skriftlig fråga 2015/16:95 av Fredrik Schulte (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Rådet antog vid mötet den 18 juni en allmän inriktning om riktlinjer för EU:s sysselsättningspolitik. Regeringens förslag till svensk ståndpunkt, som också godkändes av EU-nämnden, var att ställa sig bakom samma förslag. En av riktlinjerna fastslår följande:

Jobbskapande bör stimuleras genom att göra det lättare att anställa och starta företag. Vidare uppmanas medlemsstaterna att genomföra skatteväxling från arbete för att stärka drivkrafterna för arbete, särskilt för dem som står längst från arbetsmarknaden.

Inriktningen är mycket positiv. Frågan är dock hur detta rimmar med regeringens politik.

Att kraftigt öka beskattningen på näringsverksamhet gör det inte lättare att anställa och starta företag! Samma sak gäller frågan om arbetets drivkrafter där regeringen föreslår höjda skatter på arbete samtidigt som man kraftigt höjer bidragen.

 

På vilket sätt menar finansministern att de åtgärder som presenterats i vår- och budgetpropositionen gör det lättare att anställa och starta företag?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:95 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/04667/E4

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:95 av Fredrik Schulte (M) Förslag till rådets beslut om riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik

Fredrik Schulte har frågat mig på vilket sätt de åtgärder som har presenterats i vår- och budgetpropositionen gör det lättare att anställa och starta företag.

En aktiv näringspolitik är central för att långsiktigt stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för nya jobb och nya företag. Regeringen har därför i 2015 års ekonomiska vårproposition och budgetpropositionen för 2016 föreslagit omfattande satsningar för att förbättra företagsklimatet.

Regeringen föreslår satsningar på att utveckla den svenska innovations- och konkurrenskraften, bl.a. genom en strategi för nyindustrialisering och en exportstrategi framtagen i samarbete med näringslivet. Medel avsätts också till insatser kopplade till arbetet inom innovationsrådet, med fokus på life science, miljö- och klimatteknik samt digitalisering. Regeringen föreslår även en förstärkning till Almi Företagspartner AB:s verksamhet, särskilt till den del av verksamheten som riktas till företag i tidiga skeden. Regeringen avser vidare att inrätta ett statligt fond-i-fond-bolag med uppgift att investera i företag i tidiga utvecklingsfaser samt att se över möjligheterna att inrätta ett lånegarantiinstrument till företag med behov av finansiering.

För att underlätta för företag att anställa behöver matchningen på arbetsmarknaden fungera bättre. Regeringen har därför bl.a. inlett en satsning på ett kunskapslyft, som bl.a. omfattar fler utbildningsplatser och traineejobb för unga. Regeringen avsätter även medel för att effektivisera valideringen av nyanländas kompetens.

Stockholm den 14 oktober 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.