Försök med sänkt rösträttsålder

Skriftlig fråga 2013/14:521 av Pertoft, Mats (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-24
Anmäld
2014-03-25
Besvarad
2014-04-02
Svar anmält
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga

2013/14:521 Försök med sänkt rösträttsålder

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

De senaste 50 åren har antalet svenskar som är medlemmar i något parti minskat dramatiskt. Denna utveckling gäller också ungdomar, och i framtiden är det troligt att partierna kommer att få problem med att fylla poster i olika beslutande organ. I en representativ demokrati som Sverige kan detta bli fullständigt förödande. Dessutom finns det redan i dag stora problem med ungas underrepresentation. Endast ca 5 procent av riksdagens ledamöter är under 30 år gamla. Även detta är i en representativ demokrati mycket allvarligt. Vår ålder och vilket stadium vi är på i livet påverkar i allra högsta grad vad vi prioriterar. Således är det ett problem att vi har en riksdag med en hög medelålder. Dagens ungdomar är vårt lands framtid, och om vi inte lyckas engagera dem i politiken kommer det som sagt i framtiden att bli svårt för partierna att fylla alla sina stolar i beslutande organ.

Vi måste bli bättre på att inkludera ungdomar i demokratin. För att lösa ovan nämnda problem har flera länder de senaste åren sänkt rösträttsåldern. Österrike sänkte rösträttsåldern till 16 år, som första land i Europa, för snart sju år sedan. I dag har tyska 16-åringar rösträtt i kommunalval och vissa regionalval, och flera sydamerikanska länder har också valt att sänka sin rösträttsålder till 16. Svenska 16-åringar kan i dag dessutom rösta i kyrkovalet.

Min fråga är därför till demokratiministern:

Är demokratiministern beredd att, under en testperiod, sänka rösträttsåldern i Sverige alternativt tillåta försök med sänkt rösträttsålder i kommunal- och regionalval för att inkludera unga för att lösa problemet med ungas underrepresentation inom politiken?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:521 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:521 Försök med sänkt rösträttsålder

Justitieminister Beatrice Ask

Mats Pertoft har frågat demokratiministern om hon är beredd att, under en testperiod, sänka rösträttsåldern i Sverige alternativt tillåta försök med sänkt rösträttsålder i kommunal- och regionval. Syftet med åtgärderna skulle vara att inkludera unga för att lösa problemet med ungas underrepresentation inom politiken.

Frågan har överlämnats till mig.

Jag vill börja med att understryka att ungdomars demokratiska engagemang är en angelägen fråga. Regeringen vidtar därför en rad åtgärder för att främja ungdomars möjligheter till delaktighet, inflytande och representation. Regeringen har i budgetpropositionen för 2014 avsatt 60 miljoner kronor för att öka valdeltagandet med unga väljare som en särskilt viktig målgrupp. Skolval 2014 är en viktig åtgärd inom ramen för detta arbete. I regeringens ungdomspolitiska proposition presenteras ett handlingsprogram för åren 2014–2017 som innebär en bred satsning på att stärka ungas inflytande. I satsningen ingår bland annat stöd till kommuner som arbetar på ett innovativt sätt för att stärka ungas inflytande, stöd till unga politiker och främjande av ungas möjligheter att lägga medborgarförslag.

När det gäller frågan om sänkt rösträttsålder i allmänna val kom den parlamentariskt sammansatta Grundlagsutredningen fram till att sambandet mellan rösträttsålder och myndighetsålder inte bör brytas. Utredningen föreslog därför inga ändringar i detta avseende. Jag instämmer i utredningens bedömning och har därför inte för avsikt att vidta åtgärder för att sänka rösträttsåldern.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.